Optužnica protiv bivšeg direktora KOA i dvojice zvaničnika Policije Kosova

koa policija
Foto: N1

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Dritona Gašija i dvojice visokih policijskih zvaničnika zbog deportacije šest državljana Turske u martu 2018. Oni su optuženi za krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „nezakonito lišavanje slobode“.

Prema obaveštenju tužilaštva, optužnica je podignuta jer je dokazana osnovana sumnja da su okrivljeni D.G. i V.K. zloupotrebili službeni položaj, dok je R.S. okrivljen za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito lišavanje slobode.

Prištinski mediji pišu da je D.G. – bivši direktor KOA Gaši, da je V.K. direktor Odeljenja za državljanstvo, azil i migraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova Valjon Krasnići, a R.S. direktor Direkcije za migracije i strance u okviru Granične policije Kosova, Rahman Sulejmani.

Specijalno tužilaštvo je u optužnici predložilo da se, nakon sprovođenja svih dokaza u glavnom pretresu, optuženi proglase krivim za krivična dela koja im se stavljaju na teret i izreknu im se kazne u skladu sa zakonom.

U martu 2018. godine Policija Kosova uhapsila je generalnog direktora škole „Mehmet Akif“ na Kosovu, njegovog zamenika, direktora ove škole u Đakovici, kao i dva nastavnika, koji su državljani Turske.

Mediji su nakon toga objavili da su oni hitno deportovani u Tursku, pošto su, navodno pripadali pokretu Gulistan, iza kojeg navodno stoji Fetah Gulen, turski verski vođa kojeg predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužuje za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Mediji su deportaciju šest turskih državljana povezali sa vrlo bliskim odnosima između tadašnjeg kosovskog predsednika Hašima Tačija i turskog predsednika Erdogana, a pojavila se i spekulacija da je deportacija izvršena po nalogu Tačija.

Odmah posle deportacije tadašnji premijer Ramuš Haradinaj smenio je Gašija sa funkcije direktora KOA i kao ministra policije Fljamura Sefaja.

Tači je ubrzo imenovao Gašija za generalnog sekretara Predsedništva Kosova.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.