U Gračanici protestna šetnja u znak podrške Ristu Jovanoviću iz Podgorice

FOTO: Gračanicaonline

Oko pedesetak meštana Centralnog Kosova okupilo se danas u protesnoj šetnji protiv odluke Osnovnog suda u Prištini, kojom je Ristu Jovanoviću iz Podgorice određen jednomesečni pritvor, javlja portal Gracanicaonline. Okupljeni su zatražili hitno oslobađanje Rista Jovanovića, koji je uhapšen na Vidovdan na Gazimestanu zbog prigovaranja kosovskoj policiji dok su pretresali monahinju, a koji se zvanično tereti za „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

Na današnjem skupu najviše je bilo mladih, a neki su čak došli i iz centralnog dela Srbije.

“Okupili smo se kako bi podržali našeg brata iz Crne Gore, Rista i da što pre izađe iz pritvora”, kaže Aleksandra Stanisavljević iz Kruševca, što je rekla i Isidora Trajković iz Kuzmina.

“Želimo da damo podšku našem bratu iz Crne Gore, a ako ovo ne uspe idemo dalje sa istim protestima”, poručuje Bojan Simonović iz Batusa.

Meštani su prošetali od Doma kulture u Gračanici do spomenika Milošu Obiliću, uz pesme sa Kosova i Metohije.

“Mi smo se danas ovde okupili prvenstveno da podržimo Rista Jovanovića. Osuđujem svaki, sličan teroristički napad, da li je to rušenje i paljenje zastave, skrnavljenje, paljenje žita, sve je to za osudu. Mi Crnogorci i Srbi ovde na Kosovu i Metohiji, nema razlike između nas, mi smo tu da podržimo jedni druge”, poručio je predsednik Crnogorske liberalne stranke Radoman Doderović.

“Okupili smo se spontano kako bi pružili podršku Risti. Naš sledeći korak je da i dalje mirno izražavamo protest, dok se on ne oslobodi”, istakao je predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Boban Filipović, naglašavajući da su predstavnici crnogorske zajednice na Kosovu garancija za njega, kako bi se branio sa slobode.

Advokatica pritvorenog Jovanovića, Jovana Filipović, navela je da veruje da će Apelacioni sud usvojiti žalbu koja je podnesena i razmotriti sve spise i predmete. Filipović dodaje da ne postoje dokazi da je Jovanović počinio delo koje mu se stavlja na teret, te da očekuje će ga Apelacioni sud pustiti da se brani sa slobode.

Risto Jovanović iz Podgorice na Gazimestanu uhapšen je za Vidovdan, a određen mu je jednomesečni pritvor, zbog čega protestuju i u Podgorici. Iako se tereti za „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“, na mrežama kruži snimak hapšenja u kojem se on vidi kako se prethodno mirnim glasom obraća policiji u trenutku kada se od monahinje traži da otvori torbu, sa rečima zašto se ona ne pusti, jer je „sveta žena“. Kosovski mediji izveštavaju na drugačiji način tvrdeći da je „pevao nacionalističke provokativne pesme“.

U međuvremenu održan je i fizički susret ovim povodom na inicijativu Crne Gore – ministara spoljnih poslova Crne Gore i Kosova.

Unija Crnogoraca: CG nije pustila Rista Jovanovića niz vodu, već dala jemstvo od 15,000 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.