Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je u Ohridu da je teško u ovom trenutku govoriti šta bi značio kompromis sa Prištinom, ali smatra da dijalog nema alternativu.Dodala je da prostora za komrpomis mora biti, zato što je potrebno da se okrenemo budućnosti, a da li će ga biti zavisi i od Beograda i od Prištine. Upitana da li je pomoćnik državnog sekretara SAD za pitanja Evrope i Evroazije, Filip Riker, pomenuo međusobno priznanje, Brnabić kaže da nije, te da veruje da zna kakav bi njen odgovor na to bio.

Potpuno prestravljen njenim mogućim odgovorom, lik se povukao. U našem žargonu, duhovito rečeno, podvio je rep. U ovakvu priču mogu da poveruju samo gledaoci Pink televizije, a sve što se tamo priča nema nikakve veze sa realnošću.

Specijalni savetnik predsednika države i premijerke za reformu obrazovanja i nauke, Mladen Šarčević, izjavio je da Istraživačka stanica Petnica „mora da opstane“ ali da će njegov predlog biti da se „umreži u sistem istraživačkih centara koje pravimo širom Srbije, od kojih u Tršiću takav centar već uspešno postoji“. Doskorašnji ministar prosvete je napomenuo, za list Danas, da se još kao ministar zalagao za pomenuto rešenje, da je više puta o tome razgovarao i sa tadašnjim direktorom Istraživačke stanice Petnica Vigorom Majićem. Kako je naveo, pre tri godine kada je otvoren centar u Tršiću, pokušao je da uvede Petnicu u sistem, ali su „oni tada iz kabineta premijerke dobili ekskluzivno pravo na pet godina da kao grupa građana vode Petnicu na način kao što postoji godinama, što je bio pokušaj da se njima neke zasluge za narod ozvaniče“.

Čovek, koji se u godinama u kojima je, kvarcuje, da je slučajno tada radio u Petnici, danas bi mogao da bude optuženi. Srećom po njega sa pozicije nedodirljivog i ranije beskontaktnog ministra, nije imao priliku.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.