U Gotovuši svečano proslavljena Velika Gospojina

Gotovuša Slava
FOTO: Lepa Gotovuša/Facebook

Uspenje Presvete Bogorodice, poznatije kao Velika Gospojina obeležava se i ove godine u više pravoslavnih hramova širom Kosova među kojima je i onaj u Gotovuši.

U crkvi Presvete Bogorodice, u prisustvu velikog broja vernika iz Gotovuše, Sirinićke župe i drugih srpskih sredina na Kosovu, liturgijom i litijom svečano je proslavljena Velika Gospojina – seoska i hramovna slava, potvrdili su iz „Lepe Gotovuše“ za KoSSev.

Nakon litije oko crkve iz 14. veka i pričešća vernika, osvećena je sveta vodica i prerezan slavski kolač.

Ove godine je domaćin slave bio Mitar Milković iz Gotovuše.

Potom je svečanost nastavljena za slavskom trpezom u konaku crkve.

Iz „Lepe Gotovuše“ navode da Veliku Gospojinu proslavlja svako domaćinstvo u ovom mestu, te da je u toku priprema slavske trpeze i dočekivanje velikog broja gostiju.

Svečanost povodom slave nastavlja se i u večernjim satima prigodnim umetničkim programom.

Sa druge strane, fudbalski turnir, koji u Gotovuši traje više od nedelju dana, biće nastavljen sutra.

Uspenje Presvete Bogorodice, obeležava se u više pravoslavnih hramova širom Kosova. Centar okupljanja pravoslavnih vernika sa Severa Kosova, ali i šire, danas je manastir Sokolica.

Sa druge strane, liturgijom i rezanjem slavskog kolača pred više stotina vernika svečano je obeležena hramovna slava i u manastiru Gračanica. Slava je proslavljena i u Orahovcu.

Pročitajte još:

Uspenje Presvete Bogorodice obeleženo u manastiru Sokolica

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.