U četvrtak u Evropskom parlamentu glasanje o rezoluciji o Srbiji i Kosovu

Izvor: Ljajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Danas je u Strazburu Evropski parlament razmatrao nacrt rezolucije o Kosovu i Srbiji, a sutra se očekuje glasanje o tome.

Nacrt evropske integracije, ponovo poziva pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine, jer to doprinosi stabilnosti regiona i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Komesar za proširenje, Johanes Han, zatražio je od kosovskih vlasti da se ozbiljnije bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, da se poveća kapacitet i nezavisnost pravosuđa, uz garanciju perspektive za građane.

S druge strane, autor rezolucije i izvestilac za Kosovo u Parlamentu, Ulrike Lunaček, rekla je da nakon rezolucije, prioritet Brisela prema Kosovu treba da bude liberalizacija viznog režima.

Prema njenim rečima, to bi trebalo bi da bude završeno u najkraćem periodu jer Kosovari ostaju zatvoreni dok svi drugi u regionu imaju slobodu kretanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.