"Proslava ili protest na 8. godišnjicu nezavisnosti?"

Izvor: Tesheshi.com (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska vlada i opozicija su pripremaju za 17. februar. Prva za proslavu, druga za protest.

Obeležavanje 8. godišnjice nezavisnosti ostaće zapamćeno po prvi put time da građani Kosova neće doći u Prištinu samo da proslavljaju do kasno, kao što su radili u prethodnim godinama, već će neki od njih putovati do glavnog grada da bi se pridružili protestu koji će u 14:00 toga dana održati tri opozicione stranke – Samoopredeljenje, AAK i NISMA.

Godišnjica se očekuje sa nelagodom nakon onoga što se dogodilo 28. novembra i usled strahovanja da bi se ista slika mogla ponoviti – kada su protesti eskalirali i umesto praznika – Priština je bila prekrivena dimom.

Analitičari i stručnjaci za bezbednost kažu da je teško reći šta će se zaista desiti 17. februara, ali prema njima, sami građani su ti koji će odlučiti da li će se slaviti, ili protestovati.

Politički analitičar, Arben Ćirezi, kaže da je Dan nezavisnosti podeljen na dva, odnosno (praznik) vlade i (protest) opozicije.

"Teško je predvideti. Najavljeno je da će biti miran protest, tako da nema razloga da se veruje da će eskalirati. Međutim, Dan nezavisnosti je isti za sve građane i bilo ko može da izabere da ga obeleži učešćem u protestu sa nekim drugim sredstvima," rekao je Ćirezi za Tesheshi.com.

Čak i politički naučnik, Nedžmedin Spahiu, kaže da ne može da predvidi kako će se razvijati opozicioni protesti.

"U državi Kosovo, pod supresijom njenih političkih lidera, slavlje rođendana ove države gubi svaki smisao," rekao je Spahiu za Tesheshi.com.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja kaže da država ne može da osigura da neće doći do eskalacije situacije tokom mitinga opozicije koji će se održati na Dan nezavisnosti.

"Policija treba da bude pripremljena u smislu operativnih mera, jer protest može biti zloupotrebljen za različite interese, i situacija može da eskalira kao u prethodnim protestima," rekao je Šalja za Tesheshi.com.

Organizacioni savet počeo je sa pripremama

Organizacioni Savet za obeležavanje osme godišnjice nezavisnosti Kosova započeo je pripreme prvog dana koordinisanjem aktivnosti.

Ovo je za medije najavio portparol vlade Arban Abraši.

On je naveo da će se u potpunom sastavu Saveta ovim pitanjem baviti:

Ministarstvo kulture, omladine i sporta, koji predsedava Savetom, članovi iz Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, Kancelarije premijera.

Takođe će biti predstavnici Predsedništva, Skupštine, opština Priština, organizacije rata OVK, Udruženja opština Kosova i predstavnici nevladinih organizacija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.