I kosovski Srbi u Savetu Evrope?

Na dnevnom redu sednice u Strazburu rezolucija o južnoj pokrajini kojom se predlaže učešće predstavnika Srba i drugih naroda sa Kosova i Metohije u delegaciji Prištine u Savetu Evrope.

U delegaciji Prištine u Savetu Evrope ubuduće bi mogli da budu i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. U nacrtu rezolucije, nastale na osnovu izveštaja španskog izvestioca Agustina Kondea, o kojoj će SE raspravljati u četvrtak, predlaže se da se u prištinski tim uključe i manjine.

Priština od 2013. ima pravo na dva politička predstavnika iz skupštine koji mogu da učestvuju u radu različitih komisija, s pravom govora, ali bez prava glasa, dok na plenarnim sednicama PSSE nemaju pravo ni da govore, ni da glasaju.

Parlamentarna skupština SE juče je započela redovno zimsko zasedanje, a u kuloarima se ponovo otvorila tema – traži li se prečica za ulazak Prištine u ovu instituciju.

Prištinske vlasti odavno lobiraju da se približe Savetu Evrope, ali im to, zasad, ne polazi za rukom. Ova organizacija, pored 47 članova, ima šest posmatrača.

"Kosovo dosad nije tražilo prijem u Savet Evrope" – potvrdio je za "Novosti" portparol generalnog sekretara SE Torbjerna Jaglanda – Danijel Holtgen. 

Odlazeća predsednica PSSE Luksemburžanka An Braser je poručila:

"Situacija s Kosovom je posebna, jer nije član SE, s obzirom na to da ga nisu priznale sve zemlje članice. Ali, dobro je da se razgovara o tome, jer Kosovo pripada Evropi."

Večernje novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.