U Briselu o imovini Srbije na Kosovu i Metohiji

Tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu tema ne bi trebalo da bude "Trepča", već imovina Srbije na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, Veljko Odalović.

"Tema ne treba da bude 'Trepča', već imovina Srbije na Kosovu i Metohiji. Nije samo Trepča javno preduzeće. Tamo su Skijališta, tamo je veliki deo imovine Telekoma, Pošte, NIS-a," rekao je Odalović.

Generalni sekretar MSP je u jutarnjem programu RTS-a istakao da Srbija i danas otplaćuje međunarodne dugove za imovinu koja je ostala van upravljanja i van poseda.

Odalović je ocenio da je u slučaju Trepče reč o pokušaju otimanja jedne institucije, ali i da su predstavnici međunarodnih institucija sa kojima je Vlada Srbije razgovarala pokazali veliki stepen razumevanja za ovu temu i da je međunarodna zajednica prepoznala da ova tema mora biti drugačije tretirana.

Generalni sekretar MSP smatra da je dobro da je postignuto veliko jedinstvo protiv pokušaja otimanja institucije kao što je Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča".

Kosovske institucije pokušale su pred briselski dijalog da ojačaju poziciju time što bi pred svršeni čin dovele i naše predstavnike i međunarodnu zajednicu i već prethodno rešili status jednog od vitalnih preduzeća na prostoru Kosova i Metohije, istakao je Odalović.

On je podsetio da su pitanje imovine još pre godinu dana otvorili premijer, Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i da je Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" uvek bila stožer razvoja južne pokrajine.

Govoreći o razlici između toga kako danas izgleda deo Trepče koji je ostao u južnom delu Kosovske Mitrovice i kako danas izgleda Kišnica, Novo Brdo, Ajvalija, Odalović je ukazao da je tamo gde su bile kosovske institucije, uništeno, zapušteno i urušeno, a da funkcioniše deo gde je Srbija sa ljudima koji žive na Severu Kosova i Metohije bila prisutna.

Vlada Kosova odlučila je juče da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, što je trebalo da razmatra Skupština Kosova i da donese poseban zakon o kombinatu "Trepča".

Kako je saopštila Vlada Kosova, izmene Zakona o javnim preduzećima povučene su zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje kombinat "Trepča" ima prema kreditorima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.