Koha ditore: Vlada ostavila ”Trepču” u rukama Srba

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovska izvršna vlast je digla ruke od namere da pretvori u državno javno preduzeće najveći privredni gigant i odlučila da status promeni samo uz saglasnost Srba, ocenjuje list ”Koha ditore”, navodeći da je došla u posed nacrta sporazuma o preuzimanju preduzeća ”Trepča”, kojim se kao strana u donošenju odluke uvodi lokalna vlast sa severa, koja ne priznaje državnost Kosova.

”Srpski predstavnici u vladi to smatraju za dostignuće, jer je to, kako su rekli proizvod pregovora sa drugim članovima koalicije. Premijer Mustafa je ćutanjem odgovorio na pitanje u vezi popuštanja pod pritiskom Srba.

Vlada Kosova se predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska u vezi statusa kombinata ”Trepča”. Odustala je od namere da domaći giganta vrati u državno javno preduzeće i odlučila da njegov status promeni samo u dogovoru sa Srbima”, piše ”Koha ditore”.

Nacrt Zakona koji je prošle nedelje poslat Skupštini a koji je bio na dnevnom redu za glasanje u ponedeljak, predviđao je da se ”Trepča” pretvori u državno javno preduzeće.

Srpski ministri u Vladi su otišli u Beograd i posle toga su zajedno sa zvaničnicima Vlade Srbije zapretili protestima, dovođenjem dijaloga u opasnost i povlačenjem iz Vlade Kosova, jer ”Trepču” smatraju za srpsko vlasništvo…, prenosi danas ”Koha ditore”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.