U Brisel idu i Nikolić i Vučić

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, zajedno sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, predvodiće delegaciju Beograda u utorak u Briselu, u razgovorima sa Prištinom. Predsednik Nikolić je u Briselu bio i 2013. godine. Za sada nema detalja o tome o kojim će se temama konkretno razgovarati, kao i o tome ko će predstavljati prištinsku stranu. Premijer Srbije očekuje da će Albanci, takođe, dovesti svoje najviše političke predstavnike. Namera je da u Briselu razgovaramo o miru, poručio je on. Razgovori na najvišem političkom nivou zakazani su posle najnovijih tenzija na relaciji Beograd-Priština, a nakon boravka specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova, kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu – koje su, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše od kada je započeo briselski dijalog.​

Da se ne ponovi dovođenje borbenog oruđa i oružja

"Nadam se da će biti dovoljno razuma i racionalnog pristupa da se ne ponovi dovođenje borbenog oruđa i oružja na prostore naseljene Srbima kako bi se pokazivala sila," kazao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu.

Razgovori nimalo laki, pozicije potpuno udaljene

Veruje i da će razgovori biti uspešni, te i da će Beograd uložiti "mnogo truda i rada da bi obezbedio ekonomski sigurnu budućnost za građane u Srbiji".

"Ti razgovori neće biti nimalo jednostavni, ni laki, jer su naše pozicije potpuno udaljene. Oni polaze s pozicije da je Kosovo nezavisna država, a mi da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije, ali ono što mora da bude zaključak svih nas je da ne bi trebalo da bude upotrebe oružja, a ovog puta su to učinili Albanci," kazao je, takođe. 

Nikolić: Poštovanje sporazuma uslov za mir

Želimo mir i nećemo ga prvi ugroziti, poručio je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, nakon najave da će, zajedno sa Premijerom, predvoditi delegaciju Beograda u razgovorima sa Prištinom.

"Albancima ćemo otvoreno reći da je poštovanje sporazuma uslov za mir, a predstavnicima EU da imaju obavezu da preduprede, a ako to nije moguće, onda zaustave svaku akciju koja direktno ugrožava mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije," rekao je Nikolić za Sputnjik.

Albanci i da su iskoristili indijanske trikove nisu mogli ni da čuju voz

Vučić se posebno osvrnuo i na medijske natpise o vozu. 

"Svi su govorili i pravili priču o vozu, i strani i domaći mediji, a važno mi je da to ljudi u Srbiji znaju, jer mi ne možemo da utičemo na vladine medije zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Dakle, Albanci nisu videli voz, a da su iskoristili i indijanske trikove i stavili uvo na prugu, nisu mogli ni da čuju voz. Voz je bio zaustavljen 50 kilometara od mesta gde su ga oni čekali. I ako se stavim u njihove cipele, oni su mogli da kažu – nama se ne sviđa kakav je voz, ali zašto su onda četiri sata kasnije doveli oružane jedinice koje su svi videli?" – upitao je Vučić. 

Kosovo je Srbija nije provokacija; prethodno u Beograd donešena zastave "Velike Albanije"

Na primedbe da je to što je na vozu pisalo "Kosovo je Srbija" provokacija, Vučić je rekao da u tome ne vidi provokaciju, a podsetio je da je zastava "Velike Albanije" donešena u Beograd i da je "tada rečeno – što smo se toliko nasekirali zbog toga". 

Premijer je dodao da "mi nismo zbog toga iznosili oružje, ali oni jesu 17 oklopnih vozila i specijalne jedinice čisto etnički sastavljene od Albanaca". 

"Kada im to kažete, oni kažu – bravo što si sačuvao mir," dodao je Vučić, ali i naglasio da mnogi političari "pričaju gluposti" u vezi sa sporazumom iz Brisela. 

On je još jednom ponovio da u Briselskom sporazumu "jasno piše" da u regionu Sever mogu biti jedinice srazmerne sastavu stanovništva, a kako kaže, oni su poslali jedinicu sastavljenu isključivo od Albanaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.