U Brestoviku kod Peći po drugi put sahranjen Ranko Grujić poginuo u bombardovanju Juničkih planina

Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama u NATO bombardovanju, sahranjeni su danas po drugi put, u Brestoviku. Ranko Grujić je prvi put sahranjen za vreme rata, ali je njegov grob 1999. godine raskopan i telo odneto, da bi posmrtni ostaci bili tek nedavno pronađeni, javlja Radio Goraždevac.

Na sahrani su bili prisutni predstavnici komisije vlade republike Srbije za kidnapovane i nestale, njegova rodbina i malobrojne komšije. Čedomir Grujić, brat poginulog Ranka, kaže da mu je danas bilo mnogo teže nego kada ga je prvi put sahranjivao.

„Danas mi je teže nego ranije. Drugi put treba da sahranjuješ čoveka. Teško je to, mnogo je teško“, rekao je Čedomir Grujić.

Predsednik komisije za kidnapovane i nestale, vlade republike Srbije, Veljko Odalović kaže da ovakvi slučajevi govore šta se na ovim prostorima sve dešavalo.

„Nažalost, posle 22 godine, ponovo sahranjujemo Ranka. To je ono što govori o tome šta se na ovom prostoru dešavalo svih ovih godina. Ranko je poginuo u NATO agresiji, i sahranjen je onako kako je to dolikovalo svakome ko je stao na branik otadžbine. Neko je u periodu posle egzodusa koji je doživeo srpski narod na ovim prostorima, prekopao grob, izvadio posmrtne ostatke. Oni su tek sad pronađeni i identifikovani putem DNK metode. Tu smo danas, na istom mestu, istim povodom, ali i ovu priču moramo da ispričamo, jer ovo nije jedina priča“, kazao je Odalović.

Odalović kaže da se i dalje traga se nestalim licima, ali da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici.

„Mnogo je grobova prekopano, mnogo je posmrtnih ostataka odneto, mnoge i danas tražimo, i to su nove tragedije i traume za porodice, i to je nešto što je posledica upravo, ne samo divljanja terorista i onih koji su ovako bestidno mogli nešto da urade, nego i neodgovornost onih koji su trebali da sve ovo sačuvaju. Mislim na KFOR i ostale jer ne postoji nigde ni jedna beleška gde su oni pronašli posmrtne Rankove ostatke, koji su odavde odneti. Bilo je to evidentno, jer je porodica kada je došla na groblje, videla prekopan grob i da nema posmrtnih ostataka“, rekao je Odalović.

Na prostoru Kosova i Metohije i dalje se traga za nestalim licima, na spisku su 1643 lica, od toga je 570 Srba i nealbanaca.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.