U “Dragiša Mišović” šestoro dece sa koronom, gojaznost donosila upalu pluća

Rukovodilac Dečje klinike Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić izjavila je u subotu da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno leči šestoro dece, navodeći da je 10 do 15 mališana imalo produženi kovid i da je kod njih primećena gojaznost koja im je donosila ozbiljne obostrane upale pluća.

“Trenutno imamo šest mališana sa pratiocima koje lečimo. Jedno dete ima nešto težu kliničku sliku sa upalom pluća, a ostala deca su dosta dobro sa nekim opštim simptomima – temperaturom, koja se polako leče. Svi su kovid pozitivni, ali njihova klinička slika će zahtevati još dan, dva hospitalnog lečenja i posle toga idu kući na oporavak”, rekla je Ostojić.

Ona je navela da su od početka epidemije do sada imali nešto preko 700 hospitalizovanih pacijenata i preko 1.500 ambulantnih pregleda, kao i da je oko 1 do 1,5 odsto mališana imalo produženi kovid, tj. multisistemski inflamatorni sindrom, dakle desetoro do petnaestoro dece.

“Njihova zajednička karakteristika je da su to odrasla deca, od 15 godina i starija, i ono što smo primetili da su to gojazna deca. Gojaznost je bila nešto što je donosilo ozbiljne obostrane upale pluća sa skorovima na skeneru grudnog koša koji su bili visoki i koji su prilazili kovid pneumoniji odraslih pacijenata sa teškim pneumonijama“, objasnila je Ostojić.

Naglasila je da su ta deca dobro reagovala na terapiju i da su posle sedam do deset dana lečenja oporavljeni otišli svojim kućama, i da sada nemaju nekih posledica.

Ostojić je navela da deca koja su imala rendgenski potvrđene pneumonije imaju preporuku da se ne bave aktivno sportom tri do šest meseci, dok mališani koji su imali blage simtpome nemaju nikave posebne preporuke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.