U 29 opština više birača nego stanovnika

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

List "Zeri" napravio je poređenje između CIK-ove liste glasača i broja stanovnika u opštinama, koji se pojavljuje u Agenciji za statistiku Kosova, iz čega se jasno vidi da 29 kosovskih opština ima više glasača, nego stanovnika. Gnjilane ima 20.000 više glasača nego stanovnika, dok Gračanica ima za polovinu više glasača, nego stanovnika. 

Preko 100.000 građana Gnjilana ima pravo da glasa na lokalnim izborima 22. oktobra, dok, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, samo 79.000 ljudi živi u ovoj opštini u Pomoravlju.

Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici​ "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Opština Gračanica ima za jednu polovinu više glasača nego stanovnika. U njoj prema podacima CIK-a, preko 21.000 građana ima pravo glasa, a na osnovu podataka KAS-a ova opština sa srpskom većinom nema čak ni 12.000 stanovnika. 

Članovi CIK-a kažu da je to zbog toga što birački spiskovi uključuju članove kosovske dijaspore. Iako je na Kosovu posle rata organizovano nekoliko lokalnih i centralnih izbornih procesa, problemi ostaju isti. 

S druge strane, stručnjaci za izborne procese kažu da nerepatrijacija biračkih spiskova stvara prostor za manipulaciju na izborima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.