U 2021. uništeno 640 tona prehrambenih i drugih proizvoda zbog lošeg kvaliteta ili isteklog roka

Uništeno je 640 tona prehrambenih proizvoda
FOTO: KosovaPress

Izvor: KosovaPress

Građani bi trebalo da budu oprezni prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, jer tržište prehrambene industrije ostaje snabdeveno proizvodima upitnim u pogledu kvaliteta i roka. Samo u 2021. godini Agencija za hranu je uklonila oko 640 tona mesnih i drugih prehrambenih proizvoda kojima je istekao rok trajanja, nisu bili uskladišteni u skladu sa adekvatnim uslovima i trgovci nisu pravilno postupali sa njima.

Ovo je izjavio vd šefa Agencije za hranu i veterinu, Fljamur (Flamur) Kadriu, u intervjuu za KosovaPress. On kaže da je povećan broj pritužbi potrošača koji se susreću sa proizvodima lošeg kvaliteta i sa isteklim rokom.

Ova Agencija je u okviru svog rada na sprečavanju širenja kovid-19, kaznila preko četiri hiljade privrednih subjekata i preko 2 hiljade građana. AHV je zbog ovih mera protiv kovid-19, zastao u procesu praćenja poštovanja Zakona o duvanu.

„Imamo na raspolaganju proizvode koji nisu u skladu sa zakonskom regulativom, testovima ili laboratorijskim ispitivanjima, ove godine je zbrinuto oko 640 hiljada kilograma/litar. Radi se o izuzetno velikom iznosu, neki od njih nemaju odgovarajuću dokumentaciju. Nekima od njih je istekao rok trajanja i preduzeća su zahtevala da se ovi proizvodi zbrinu kako se ne bi vratili u lanac ishrane… Imamo različite količine mesa, mleka koji su uništeni, ali imamo i sokova, i pečenja“, naglašava Kadriu.

Što se tiče pritužbi potrošača, Kadriu kaže da je bilo dosta pritužbi koje su, prema njegovim rečima, prioritetno obrađene.

„Imali smo veliki broj pritužbi ove godine, što smatram pozitivnim. Opšta komunikacija je omogućila da se do informacija dođe što je brže moguće. Čak i preko Centra za zaštitu potrošača, skoro svakodnevno dobijamo informacije. Samo poslednjih meseci smo imali negde 7 ili 8 informacija direktno od potrošača, ali i brzo obrađujemo i dajemo prioritet. Naravno, ovaj broj u procentima je veliki u odnosu na prošlu godinu. Na dužnost sam stupio u septembru, tek od septembra i do sada ima preko 20 informacija koje smo dobili direktno od potrošača“, navodi on.

Međutim, zbog veće kontrole poštovanja sprovođenja mera protiv kovid-19, Kadriu priznaje da je nadzor nad sprovođenjem zakona o duvanu stavljen po strani.

„Posvećeni smo da od januara krenemo u veću primenu Zakona o duvanu… Verujem da ćemo to postići…“, kaže on.

Kadriu je rekao da je AHV u 2021. godini izrekla oko 6.100 kazni za fizička i pravna lica zbog nepoštovanja anti-kovid mera.

„Izrekli smo oko 6.100 kazni za fizička i pravna lica, što je i za privredu. Veliki je broj kazni – negde blizu 4.000 kazni za pravna lica, a 2.000 i više za fizička lica. Međutim, vidi se da su ove mere, te kazne, nažalost, pomogle da se smanji broj zaraženih – za prevenciju bolesti. To nije najpoželjnija mera, ali je glavni cilj postignut. To je veliki broj preduzeća koja su privremeno zatvorena“, naglasio je on.

Kadriu je dodao da prehrambeni proizvodi koji se uvoze podležu detaljnoj kontroli na graničnim prelazima, gde se kontinuirano prate. On kaže da je u 2021. na graničnim prelazima kontrolisano preko 56 hiljada tovara, od čega 43 hiljade tovara neživotinjskih proizvoda.

Najavljujući da je AHV procesuirao 150 predmeta u sudovima za prekršaje i druge prekršaje.

AHV trenutno ima oko 170 inspektora, pri čemu od januara ova Agencija započinje kontrolu i preko digitalizovanog sistema – elektronske kontrole.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.