BLOG 666. dan epidemije: Kosovsko MZ – preko 70% vakcinisano jednom dozom, 62% sa dve

Vakcina vakcinacija korona fajzer
FOTO: KoSSev

Krajem marta meseca prošle godine na Kosovo su stigle prve vakcine protiv koronavirusa putem programa COVAX. Od tada pa sve do danas, barem jednom dozom vakcinisano je preko 70 odsto stanovništva, dok je više od 62 odsto punoletnih građana u potpunosti vakcinisno, podaci su kosovskog ministarstva zdravlja. Uz pohvalu da je Kosovo među najuspešnijima u regionu, ovo ministarstvo poručuje da još uvek nije kraj, te poziva one koji se nisu vakcinisali do to i učine.

Za razliku od Kosova, Srbija je prve vakcine pribavila još krajem decembra 2020. godine. Proces imunizacije je tekao ubrzano u prvih par meseci, te su mogle da se čuju poruke da je Srbija među najboljima u svetu po broju vakcinisanih na 1.000 stanovnika. U međuvremenu je zainteresovanost za vakcinaciju opadala usled čega broj imunizovanih stoji na nešto iznad 40 odsto. Međutim, u toku je vakcinacija trećom dozom, a najavljuje se i upotreba četvrte. Za razliku od regiona, na teritoriji Evropske unije vakcinisano je 80 odsto odraslih, saopštila je nedavno Evropska komisija.

U Prištini produženo radno vreme Centra za vakcinaciju

Direkcija zdravstva u Prištini donela je odluku o produženju radnog vremena Centara za vakcinaciju protiv kovida.

Od srede Centar za vakcinaciju u naselju Kalabrija, radiće radnim danima od 7.00 do 19.00, a vikendom od 7.00 do 15.00.

Glavni centar porodične medicine u Prištini zahvalio se građanima na povećanom interesovanju za vakcinaciju.

Odluka o produženju radnog vremena doneta je uz saglasnost kosovskog ministarstva zdravlja i u koordinaciji sa centralnom Komisijom za vakcinaciju.

U kruševačkoj kovid ambulanti dupliran broj pregleda, simptomi lakši

Broj pregleda u kruševačkoj kovid ambulanti u prvoj nedelji ove godine bio je duplo veći u odnosu na poslednju nedelju prošle godine, ali su simptomi sa kojima pacijenti dolaze lakši, rečeno je Beti u toj ambulanti.

„Sada dnevno imamo oko 350 pregleda, oko 270 je prvih, a ostali su kontrolni. To je skoro duplo više u odnosu na kraj godine. Među testiranima trećina uzoraka bude pozitivna“, rekla je Beti koordinatorka kovid ambulate Tamara Ilić.

Simptomi su, prema njenim rečima, blaži nego ranije, a pacijenti uglavnom imaju curenje nosa, koje je praćeno temperaturom, a ima slučajeva kada nema ni temperature.

Kosovsko MZ: 236 novih slučajeva zaraze, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 236 novih slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 8.460, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Nema smrtnih slučajeva.

Novooboleli su iz: Prištine -110, Prizrena -20, Uroševca i Gnjilana po 13, Đakovice i Južne Mitrovice po 11, Kline -8, Peći -7, Mališeva i Vučitrna po 6, Podujeva, Kosova Polja i Glogovca po 5, Orahovca i Kačanika po četiri, Obilića i Srbice po troje, Suve Reke i Dečana po jedan.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Skoro 9,000 novozaraženih, 24 osobe preminule

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 24 osobe. Zvanično je potvrđeno 8,949 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 87 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 2,229.

Opširnije u posebnoj vesti.

Komandant vojne bolnice: Samo masovna vakcinacija i propusnice 24 sata

Komandant Vojne bolnice Karaburma pukovnik doc. dr Ivo Udovičić izjavio je da bi samo masovna vakcinacija stanovništva i kovid propusnice koje bi važile 24 sata mogle da suzbiju i ublaže posledice pandemije kovida-19, prenosi N1.

Udovičić je kazao da se trenutno beleži blagi porast hospitalizovanih pacijenata, iako je za prvih devet dana ove godine zabeleženo 30.000 novozaraženih.

Rekao je da se na lečenju u bolnici na Karaburmi nalaze 62 inficirane osobe.

„U ovoj nedelji očekujemo veći broj prijema u bolnicu. Nadamo se da ta brojka ipak neće biti prevelika, jer bismo se onda našli u velikom problemu s obzirom da i među zdravstvenim osobljem trenutno imamo 12 tehničara i dva lekara koji su na bolovanju zbog virusa“, naveo je Udovičić.

Prema njegovim rečima, u populaciji se trenutno nalazi „mešavina“ različitih varijanti koronavirusa, od delta soja, omikron soja do virusa gripa.

Gračanica: Još devet lica pozitivno na kovid-19

Na teritoriji opštine Gračanica u periodu od 06. do 10. januara, kovid-19 potvrđen je kod devet osoba, saopštio je lokalni Krizni štab, prenosi Kim.

NIJZK: Epidemiološka situacija može da se pogorša

Nacionalni Institut za Javno Zdravlje Kosova saopštio je da je od početka godine počeo porast pozitivnih slučajeva COVID-19, posebno pojavom nove varijante virusa SARS CoV-2 Omicron i da bi se epidemiološka situacija mogla još više pogoršavati u nastavku.

S toga su apelovali na sve građane da poštuju mere kosovske vlade, prenosi Kosova Press.

KP: Skoro 600 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 598 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.