TV Most sinoć nije emitovala "Sporazum": Ničić pojedine novinare nazvao "takozvanim"

Uređivački kolegijum TV Most iz Zvečana odlučio je da sinoć ne emituje epizodu emisije „Sporazum“ zbog, kako su ocenili, „skandalozne izjave“ predsednika Društva novinara KiM Budimira Ničića koji je 18 novinara, članova ovog udruženja, u pomenutoj emisiji nazvao „takozvanim“ novinarima. Ovi novinari „oštro protestuju“ i traže „oštro reagovanje rukovodstva Udruženja novinara Srbije i ostalih kolega“, a sve u cilju, kako ističu, „zaštite novinarske profesije i dostojanstva onih koji se na KiM-u bave ovim teškim poslom“. Sa druge strane, predsednik Društva novinara KIM, Budimir Ničić, u izjavi za naš portal ističe da su oni koji ne poštuju kodeks udruženja, za njega lično – "takozvani novinari", te da će poslednju reč o tome da li su ovi novinari prekršili Kodeks udruženja ili nisu, dati Sud časti UNS-a. Urednica TV Mosta Ljiljana Janković, takođe u izjavi za naš portal, tvrdi da, što se emitovanja sporne emisije tiče, oni nisu u obavezi da emituju „ono što se kosi sa njihovom uređivačkom politikom“.

Ničić: Oni koji ne poštuju kodeks našeg udruženja, za mene lično su takozvani novinari

U izjavi za naš portal predsednik Društva novinara KiM, Budimir Ničić, potvrdio je da je u emisiji "Sporazum" iskoristio termin „takozvani“. Na naše pitanje zašto je to rekao, Ničić kaže:

„Oni koji ne poštuju kodeks našeg Udruženja, a istovremeno su članovi našeg Udruženja, ili se bar tako predstavljaju, za mene lično su takozvani novinari. U prvoj i drugoj rečenici Kodeksa UNS-a piše: 'Dužnost je novinara da slede profesionalne i etičke principe sadržane u kodeksu i da se suprotstave pritiscima da te principe prekrše. Kodeks preporučuje solidarnost sa kolegama kada su ugroženi standardi profesionalnog postupanja novinara'.“

„Dakle, po mom ličnom mišljenju, na koje verujem imam pravo, 18 potpisnika je prekršilo ovaj Kodeks, a da li su ga stvarno prekršili, poslednju reč daće, nadam se, Sud časti Udruženja novinara Srbije. Ako Sud odluči da nisu prekršili Kodeks, obećavam da ću im uputiti javno izvinjenje,“ dodao je on dalje.

Ničić je takođe podsetio „pojedine ljude u TV Most koji su se prepoznali kao takozvani novinari“, da je, kako kaže, "osnovno pravilo u novinarstvu da se čuje i druga strana“, a ne da, kako dalje dodaje, „gospoda jednostrano izveštava i pušta i objavljuje, na primer, Radu Trajković – da 'pljuje' po meni, a da me ne pozovu za komentar“.

„Predsednik Društva novinara KiM, ogranka udruženja novinara Srbije, Budimir Ničić, nazvao je sinoć, u emisiji 'Sporazum', 18 novinara – članova tog udruženja, koji su se javno – imenom i prezimenom, usprotivili njegovoj konstantnoj zloupotrebi tog strukovnog novinarskog udruženja u političke i druge svrhe, TAKOZVANIM novinarima,“ ističe se u saopštenju uređivačkog kolegijuma TV Most.

Oni dalje dodaju da je „većina onih koje je Ničić skandalozno nazvao takozvanim novinarima“ imaju „višedecenijsko iskustvo u novinarstvu i brojna priznanja“, a neki su se, kako se dodaje u saopštenju, bavili novinarstvom i „pre nego je Ničić i rođen“.

„Ničić se usudio da članove UNS-a sa Kosova i Metohije deli na novinare i one koji po njegovom mišljenu to nisu, i koje naziva takozvanim novinarima, samo zato što se nisu složili sa njegovim saopštenjem, koje je potpisao u ime svih članova UNS-a sa Kosova i Metohije,“ navodi  se dalje.

Uredništvo TV Most takođe ističe da su „etiketirani novinari“ mišljenja da to „nije u skladu sa novinarskim kodeksom i etikom“, i onim što bi trebalo da radi kao „predsednik svih novinara, članova UNS-a sa Kosova i Metohije, a ne samo onih koji slepo slušaju njegova uputstva“.

Janković: Ko je on da pravi dve liste novinara, tzv. novinari i druge – gde su kao novinari

U međuvremenu, radio Kim javio je da emisija "Sporazum" nije sinoć emitovana na TV Most, a kao razlog za to, ova televizija je navela da je emisija bila "ispod normi novinarske profesije", te da su pojedini novinari pominjani u uvredljivom kontekstu.

Iako se u saopštenju za javnost uređivačkog kolegijuma TV Most ne navodi da emisija „Sporazum“ nije sinoć emitovana, kao ni da je razlog tome Ničićeva izjava, u naknadnoj izjavi za naš portal urednica TV Most Ljiljana Janković potvrdila je da emisija "Sporazum" nije sinoć emitovana na ovoj televiziji.

"Na uređivačkom kolegijumu smo odlučili da ne emitujemo emisiju, s obzirom na to da je on (Budimir Ničić, prim.red.) grupu novinara, koja je iskazala svoje mišljenje, među kojima sam ja, Nada Smikić, Slavica Radulović i Zoran Vlašković, nazvao tzv. novinarima a u vezi sa incidentom iz decembra prošle godine," kazala je Janković za naš portal i dodala:

„Ja sam smatrala, zapravo i kolegijum je doneo odluku da je ovakva izjava uvreda profesije, uvreda novinara i dostojanstva ljudi koji se ovde bavimo tim teškim poslom na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, mi smo svi članovi UNS-a, a on predsednik ogranka na Kosovu i Metohiji, i drugo – ko je on da pravi dve liste novinara – tzv. novinari i druge – gde su kao novinari."

Na naše pitanje da li je TV Most bila u obavezi da, prema ugovoru, kao članica Mreže, emituje emisiju "Sporazum", Janković kaže:

"Nismo u obavezi da emitujemo ukoliko procenimo da to nije projekat mreže, te da nije u skladu sa normama profesije i nekim opšte prihvaćenim normama ponašanja. To smo mi njima i saopštili i uputili smo jedno pismo ljudima koji rade projekat. Očekujemo od njih odgovor, ali u svakom slučaju, ne moramo da emitujemo ono što se kosi sa našom uređivačkom politikom."

Emisija „Sporazum“ projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), a partneri projekta su Fondacija Dokukino, NGO Aktiv, Nezavisna TV Mreža, RTV Kim i KOSMA mreža. Emisija se dva puta mesečno emituje na svim televizijama članicama TV Mreže – NVO registrovane na Kosovu (TV Most, TV KiM, TV Puls, TV Herc, TV Mir), kao i na B92 info. Sinoć je, osim na TV Most, emisija „Sporazum“ emitovana na svim ostalim televizijama, članicama TV Mreže, a tema emisije je bila upravo medijska slika Kosova.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.