KP policajci sa Severa: Policijski inspektorat Kosova destabilizuje Sever; PIK odbacio optužbe

Policijski inspektorat Kosova (PIK) je od kraja oktobra 2015. do kraja februara 2016. na Severu Kosova suspendovao osam policajaca Kosovske policije zbog navodnog primanja mita i "zlostavljanja". Kako tvrde nadležni u regionu Sever, ove suspenzije izazvale su nezadovoljstvo i manjak motivacije. Grupa policajaca koja je insistirala na anonimnosti, u našu redakciju donela je pismo sa nizom optužbi na račun rada PIK-a, istovremeno tvrdeći da se radi o neosnovanim suspenzijama, a da je pravi cilj destabilizacija Severa. Iz PIK-a, sa druge strane, odbacuju ove navode. Oni tvrde da je njihov rad profesionalan i nepristrasan, da uvek uzimaju u obzir pretpostavku nevinosti, ali da, ukoliko postoji osnovana sumnja da su policajci počinili krivično delo, oni daju preporuku o njihovoj plaćenoj suspenziji do okončanja istrage, uz konsultaciju sa nadležnim tužiocem. 

Pripadnici Policijskog inspektorata Kosova u svom radu koriste duple aršine, ne poštuju pravilo prezumpcije nevinosti i ne biraju sredstva da policajce sa Severa prikažu u "najgorem svetlu", dok svoje "dobre i poslušne" policajce štite i brane "svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima", tvrde u pismu policajci sa Severa. Radi se o perfidnom i širem napadu na stanovništvo na Severu Kosova kako bi se ono zaplašilo i isprovociralo, dodaju.

Srpske starešine i policijski službenici sa Severa Kosova, a posebno jedinica drumskog saobraćaja, trpe sve veće pritiske, nepravde, torturu i progon od strane pripadnika Policijskog inspektorata Kosova, navodi se dalje u ovom pismu. Od kraja oktobra do kraja februara, suspendovano je 8 policajaca, mahom iz jedinice drumskog saobraćaja, zbog navodnog primanja mita a, kako se navodi – "bez ikakvih dokaza". Policajci tvrde da se radi o "otvorenom lovu" i sumnjaju da se to radi kako bi se destabilizovao "najuspešniji" region na Kosovu – Sever. Scenario je "uvek isti", tvrde ovi policajci.


Pismo grupe policajaca koji su insistirali na anonimnosti pročitajte OVDE


Policajci navode konkretne primere protiv PIK-a

Policajci su u pismu naveli konkretne primere suspenzije ali i ostalih slučajeva za koje smatraju da PIK nije ispravno postupio:

Slučaj I: 26.10.2015. suspendovana su tri srpska policajca (R.K., M.J.,S.Đ.), ali im je izjava uzeta tek posle više od tri meseca. Ovi policajci vraćeni su na posao sredinom februara naredne godine kada se ispostavilo da su oni zapravo bili svedoci, a ne optuženi.

Slučaj II: 25.02.2016. suspendovana su dva srpska i jedan albanski policajac (I.S., S.Z., F.S.), a njima izjave još uvek nisu uzete.

Slučaj III: 27.02. 2016. Suspendovana su dva srpska policajca (B.J.,M.M.) kojima takođe nisu uzete izjave. 

Slučaj IV: Pripadnici Jedinice za suzbijanje narkotika su 22. februara u Južnoj Mitrovici izazvali direktan sudar, prešavši svojim službenim vozilom u suprotnu stranu trake. Tada je povređeno nekoliko osoba a ovi policajci su bili u alkoholisanom stanju. PIK u ovom slučaju nije reagovao, tvrdi se u pismu.

Slučaj V: PIK navodno nije reagovao ni u slučaju koji se dogodilo 13. decembra prošle godine, kada je civilno lice Kosovske policije Č.I. navodno izvršio krivično delo, lažno se predstavljajući, tako što se, obukavši uniformu Kosovske policije, lažno predstavio i dao netačne podatke jednoj kosovskoj medijskoj agenciji. 

"Žalilac je u velikoj većini slučajeva bošnjačke nacionalnosti sa prebivalištem  u centralnoj Srbiji, koji nakon prijave policijskih službenika navedenom inspektoratu za uzimanje mita odlazi bez ikakve odgovornosti u centralnu Srbiju, gde nakon toga pripadnici Inspektorata, uglavnom Albanci, suspenduju osumnjičene policijske službenike – prvo na 48 časova, a potom se ista uvek produžava na 6 meseci," navode policajci u pismu.

Oni dalje tvrde da se tokom 48-časovne suspenzije, ali i duže, od suspendovanih policajaca ne uzima izjava, dok se osobe koje su prijavile policajce i priznale da su počinile krivično delo davanja mita ne zadržavaju do kraja istrage, već se puštaju da odu u centralnu Srbiju.

"Samim tim, postavlja se i pitanje zašto se na kraju istrage, kada se ispostavi da nema krivičnog dela uzimanja mita, protiv lica koja su neosnovano policiji prijavila policijske službenike, ne podnese prijava za lažno prijavljivanje, već se dopušta da nesmetano, neosnovano i nekažnjeno prođe svako ko urušava ugled i čast policajaca sa severa, njihovih porodica i našeg severnog regiona," navode policajci u svom pismu.

Bojić: Policajci nezadovoljni. Opala motivacija

U razgovoru za KoSSev, šef operative Regionalne direkcije Sever, Željko Bojić, potvrdio je da usled nedavnih suspenzija među policajcima u ovom regionu postoji nezadovoljstvo. 

"Nezadovoljstvo kod policajaca postoji. Motivacija je opala," kaže Bojić. Na pitanje šta je uzrok tome, Bojić navodi da su uzrok upravo suspenzije koje su se dogodile od kraja oktobra prošle godine.

Bojića smo pitali i za konkretne slučajeve koje su policajci naveli u svom pismu. On je za sva tri slučaja suspenzije ukupno 8 policajaca, od kojih je u međuvremenu troje vraćeno na posao, potvrdio navode o njihovoj suspenziji, upućujući nas istovremeno na Policijski inspektorat Kosova za proveru daljih navoda iz pisma.

Bojić je potvrdio i da se 22. februara, prema 24-časovnom policijskom izveštaju, dogodila saobraćajna nesreće u Južnoj Mitrovici koju su izazvali policajci iz jedinice za suzbijanje narkotika – u alkoholisanom stanju, izazvavši direktan sudar s drugim vozilom nakon što su prešli u drugu saobraćajnu traku. Međutim, optužbu policajaca u pismu da PIK tada nije reagovao, Bojić nije hteo da komentariše, upućujući nas opet na PIK. Na naše pitanje ko govori istinu, kada smo prošle nedelje, u potrazi upravo za ovom informacijom, a koje nije bilo u policijskom izveštaju koji dobijaju mediji, od portparola iz južnog dela Mitrovice, Avnija Zahitija, dobili uveravanja da se ovaj događaj nije desio, Bojić je rekao:

"Ono što mogu da potvrdim jeste da je ovaj slučaj registrovan u 24-časovnom policijskom izveštaju i da se to dogodilo u Južnoj Mitrovici."

PIK negira optužbe: Naš rad je profesionalan i nepristrasan, uvek uzimamo u obzir pretpostavku nevinosti, ali ukoliko postoji osnovana sumnja da su policajci počinili krivično delo, dajemo preporuku o njihovoj plaćenoj suspenziji do okončanja istrage, uz konsultaciju sa nadležnim tužiocem

U pisanom odgovoru za naš portal da prokomentarišu konkretne navode i optužbe grupe neimenovanih policajaca sa Severa, portparol Policijskog inspektorata u Prištini, Arber Beka, naveo je:

"PIK  tretira nepristrasno i profesionalno svaku žalbu građana u zemlji, uzimajući uvek u obzir pretpostavku nevinosti.

Prema zakonu PIK-a, ako postoji osnovana sumnja da su zaposleni u Kosovskoj policiji počinili krivično delo, ili disciplinski prekršaj, a njihovo prisustvo na poslu može uticati na istragu, PIK kao administrativnu meru daje preporuku o njihovoj plaćenoj suspenziji (a ne kao kaznu, ili disciplinsku meru) – do okončanja istrage i uz konsultaciju sa nadležnim tužiocem.

PIK napominje da je bilo kom policijskom službeniku jasno da preporuka o suspenziji, preporuke o transferu,  kao eventualno hapšenje bilo kojeg člana Policije Kosova, ne može biti učinjeno od strane PIK-a, bez sigurnih  materijalnih dokaza, ili ličnih dokaza.

PIK je u službi svih građana u zemlji, angažujući se za profesionalnu i transparentnu policiju u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima.

Izvršni načelnik PIK-a poziva sve policijske službenike da rade na pravom sprovođenju zakona i propisa Kosovske policije i zahvaljuje se svim građanima na saradnji."

PIK, inače izvršni organ kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, čija je nadležnost da vrši inspekciju policijskih stanica, otvorio je svoju kancelariju  u Severnoj Mitrovici krajem decembra 2015. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.