"Ne pristajemo na administrativni teror"

Nad Srbima na Kosovu se godinama vrši administratvni teror i diskriminacija kada su u pitanju njihova prava o slobodi kretanja, smatraju predstavnici institucija kulture u Gračanici i pojedini članovi civilnog društva.

Nakon poslednjeg primera kada je Carinska služba Kosova oduzela automobil direktoru Pozorišta, Nenadu Todoroviću, koji je, inače, imao sva potrebna i validna dokumenta za upravljanje tim vozilom izdatim od strane srpske administracije, ovo pozorište je na par dana obustavilo rad. Odluka je, međutim, promenjena zbog publike koja ga prati, naveo je Todorović na konferenciji za štampu:

"Odluku da obustavimo rad smo preinačili u odluku da pred svaku predstavu čitamo proglas o nepristajanju na rušenje dostojanstva Srba sa Kosova. Ja sam shvatio da ako nastavimo da ćutimo da će nam u budućnosti umesto automobila oduzimati i stanove. Dakle, ja lično verujem, a i moje kolege, prijatelji i komšije da je došlo vreme da jednog dana kažemo 'dosta'."

Administrativna diskriminacija je postala način života Srba na Kosovu, kaže Živojin Rakočević i ističe da su Srbi, nažalost, prihvatili da je trpe.  

"Ne pristajem na to da carinik, policajac, administrativni radnik bude čovek koji stoji kao da je na pragu čistilišta i koji će od nas svih koje smatra nepodobnim za svoj sistem tražiti da ga priznamo, ili će nam zagorčavati život," rekao je Rakočević.

Predstavnik Centra za mir i toleranciju, Bojan Teofilović, podseća da uprkos briselskom sporazumu Srbi i dalje nemaju potpunu slobodu kretanja:

"Upravo zbog toga što su ti sporazumi delimično dogovoreni i nekompletni vi nigde nemate spisak šta vam je potrebno i da vi jednostavno sakupite dokumenta koja su vam potrebna i  odete na šalter i izvadite dokument koji tražite."

Srbima na Kosovu se ne priznaju dokumenta izdata od strane srpske administracije, imaju problema prilikom vađenja tzv. kosovskih ličnih i putnih isprava, ne mogu normalno da putuju, venčavaju se, registruju decu, podsetili su Todorović, Rakočević i Teofilović.

Poručili su da Srbi nemaju prava da ćute na sve to, a da od izabranih srpskih predstavnika u kosovskim institucijama traže da učine sve da se njihova osnovna ljudska prava poštuju.

RTV KIM

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.