Tužilaštvo: Napadi na imovinu novinara iz J. Mitrovice označeni kao prioritetni

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici kao prioritetne tretira dva slučaja napada na imovinu novinara Škumbina Kajtazija (Shkumbin Kajtazi), saopšteno je iz ovog tužilaštva nakon prošlonedeljenog incidenta u Južnoj Mitrovici kada je pucano na automobil novinara kosovskog portala Reporteri.

U roku od četiri meseca pokretna imovina novinara Škumbina Kajtazija iz Južne Mitrovice našla se dva puta na meti napada.

Nakon pokušaja paljenja automobila 13. juna, pre svega 5 dana, na automobil novinara Kajtazija, koji je bio parkiran u Južnoj Mitrovici je i pucano.

Kajtazi je policiji prijavio da su oba slučaja povezana sa onim čime se bavi na poslu.

Danas se oglasilo Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštivši da oba slučaja protiv ovog novinara tretira kao prioritetne.

Navode da je prvi slučaj koji se dogodio juna meseca, klasifikovan kao „pokušaj paljevine“, dok je prošlonedeljni klasifikovan kao „izazivanje opšte opasnosti.

„Tužioci Osnovnog tužilaštva u Mitrovici zaduženi za ova dva slučaja tretiraju ih kao prioritetne, uzeli su snimke sa mesta događaja, uzeli izjave od svedoka i preduzeli sve neophodne istražne radnje kako bi se rešila oba slučaja“.

Saopštenju Osnovnog tužilaštva u Mitrovici prethodile su brojne osude napada na novinara Kajtazija.

Među prvim reakcijama kojima je osuđen incident bile su one iz Udruženja novinara Kosova (AGK), kao i OEBS-a. Istog dana napad su osudili i čelnici pojedinih stranaka na Kosovu, ministri u kosovskoj vladi i kosovski premijer, a potom i ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet, zatraživši ujedno da se da prioritet rešavanju ovog slučaja.

Pročitajte još:

Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratiju

Hoti posle napada na novinara: Sloboda medija zaštitiće se po svaku cenu

U Južnoj Mitrovici izrešetan auto novinara kosovskog portala Reporteri

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.