Fon Kramon se protivi izmeni kosovskog ustava – „to ničemu ne vodi“; reagovao Petković

Viola fon Kramon-Taubadel na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici
FOTO: Crno beli svet

Vest je ažurirana

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, protivi se ideji o promeni kosovskog ustava, o čemu je u prethodnim danima pričao izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, govoreći o onome što je neophodno kako bi se došlo do sporazuma.

Pažnja kosovske javnosti prošle nedelje bila je usmerena na izjavu izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, koji je nakon boravka u Prištini iz Beograda, na pitanje o formiranju ZSO i insistiranju Prištine da do toga dođe u skladu sa odlukom Ustavnog suda, poručio da „Ustav nije biblija“, te da će on morati da se menja.

Potom je pojasnio da su ustavne izmene u velikim procesima kao što je Briselski neophodne, te da se one odnose kako na Kosovo, tako i na Srbiju.

Lajčakova izjava izazvala je negodovanje prištinskih zvaničnika, a sada i zvaničnice EU.

„Čak se i ja ne slažem sa poslednjim potezom Miroslava Lajčaka. Mislim da nas razgovor o promeni ustava Kosova ne vodi nikud“, poručila je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon u objavi na Tviteru.

Danas u prilog formiranju ZSO, kao obaveze koju je kosovska delegacija preuzela, stiže i od novog šefa EU iz Prištine Tomaša Sunjoka: Odluka kosovskog Ustavnog suda u vezi sa ZSO ne predviđa nikakvu zabranu za njeno formiranje, poručio je danas poslanicima Odbora za EU integracije kosovske skupštine.

Sunjok: Formiranje ZSO međunarodna, a sada i ustavna obaveza Kosova

Petković: Kramon nije ovlašćena da iznosi stavove o tome da li treba menjati ustav ili ne

Nakon objave Viole fon Kramon na Tviteru, oglasio se i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

On je u saopštenju naveo da fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine, i da iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne.

Takođe, Petković je dodao da je „neverovatno da Evropski parlament toleriše da njen izvestilac za Kosovo i Metohiju otvoreno nastupa kao lobista najekstremnijih albanskih političkih predstavnika, samim tim i otežava sprovođenje sporazuma postignutih upravo uz posredovanje EU“.

Priština je, kako kaže, dužna da poštuje sporazume potpisane u Briselu, i da svoje pravne akte uskladi sa dogovorima o Zajednici srpskih opština, kako bi ona imala sve definisane nadležnosti.

„Ako gospođa Fon Kramon misli da je nepoštovanje dogovora evropsko i demokratsko ponašanje, onda to mnogo govori o njoj, ali i instituciji kojoj pripada, a koja joj dozvoljava da honorarno lobira za albanske separatiste u Prištini“, poručio je Petković.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.