Tužilaštvo Kosova: Optužnice zbog narušavanja volje birača, uništavanje listića, pretnje kandidatu SLS-a

Dva dana nakon što su na Kosovu održani prevremeni parlamentarni izbori, Tužilaštvo Kosova podiglo je dve  optužnice zbog narušavanja volje birača i uništavanja izbornog materijala. Optužnica je, međutim, podignuta i zbog pretnji jednom od kandidata za ove izbore, upućenih krajem maja. Slučajevi su zabeleženi u Dobrotinu, Brestoviku i Goraždevcu. Tokom izbornog dana privedeno je osam lica i otvoreno osam slučajeva. 

Mediji su ranije preneli da je upravo u Goraždevcu priveden član Privremenog organa opštine Peć, Ranko Zdravković, a da je on potom i pušten uz novčanu kaznu od 750 evra zbog ometanja izbornog procesa. Sam Ranković je, međutim, rekao da "ni sam ne može da veruje šta se desilo" i da je priveden nakon što je glasao – u blizini biračkog mesta, gde je, kako je rekao, "sedeo sa ostalim građanima".

"Kola su mi bila parkirana na pedeset do sedamdeset metara od biračkog mesta, međutim, neko je dao dojavu kako ja lobiram za Srpsku listu," izjavio je on takođe. 

Zbog narušavanja volje birača, optužnica je podignuta protiv R.Z., za kojeg se iz kosovskog tužilaštva navodi da je 11. juna, u osnovnoj školi "Janko Jovićević" u Goraždevcu, kao simpatizer Srpske liste, "koristeći profesionalnu nekompetentnost birača", biračima predložio glasanje za određene kandidate na listićima koji su već bili ispunjeni, a koje je optuženi posedovao.

Pronađeno je, dodaje se, 32 listića, od kojih su 27 bila ispunjena glasovima za iste kandidate.

Protiv M.M. podignuta je optužnica zbog pretnji kandidatu. Prema optužnici, M.M. je 30. maja u Brestoviku, u Peći, pretio S.M. da povuče kandidaturu za poslanika sa liste SLS-a, a da će u suprotnom lice biti otpušteno sa posla.

Treća optužnica podignuta je protiv D.P. zbog uništavanja glasačke dokumentacije.

D.P. je na biračkom mestu u Dobrotinu, pod uticajem alkohola, revoltiran zbog toga što njegovom sinu nije dopušteno da glasa zbog nedostatka kosovskih identifikacionih dokumenata, vređao članove izborne komisije i svoj listić uništio, pocepavši ga, navode iz ovog tužilaštva.

Dodaje se i da je održano prvo sudsko ročište u ovom slučaju i da je optuženi priznao krivicu, ali i da ga je sud proglasio krivim, takođe.

Izbori u nedelju, potpuno suprotno predizbornoj kampanji koja se vodila među Srbima – protekli su bez incidenata. Nepravilnosti, ipak, jesu zabeležene, a na njih je danas ukazano iz posmatračke misije Evropske unije i Evropskog parlamenta. "U oblastima većinski nastanjenim kosovskim Srbima, izborni proces bio je ometen zastrašivanjima i slučajevima nasilja unutar srpske zajednice u odnosu na kandidate i birače, kao i zbog nedovoljnog reagovanja tužilaca i policije" – naveli su. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.