EU posmatrači: Izborni proces bio ometen zastrašivanjima, ipak izbori protekli mirno

"U oblastima većinski nastanjenim kosovskim Srbima, izborni proces bio je ometen zastrašivanjima i slučajevima nasilja unutar srpske zajednice u odnosu na kandidate i birače, kao i zbog nedovoljnog reagovanja tužilaca i policije," zaključili su predstavnici posmatračke misije Evropske unije i Evropskog parlamenta. Ocenili su i da "ovo postavlja pitanja u vezi sa kredibilitetom demokratskog procesa u ovim oblastima". Zastrašivanje i pritisak birača su neprihvatljivi i ne smeju se zanemarivati, istakli su, takođe. Ipak, izborni dan protekao je mirno, ocenili su. 

"Ovo su neprihvatljivi događaji u jednoj izbornoj kampanji i nadam se da će se sve mere preduzeti kako ne bi videli da se to ponavlja na narednim izborima," kazao je šef parlamentarne delegacije i poslanik u Evropskom parlamentu Igor Šoltes na konferenciji za medije u Prištini na kojoj je predstavljen izveštaj o izbornom procesu.

Šef posmatračke misije Evropske unije, Alojz Peterle, istakao je da je sam dan izbora protekao mirno, uključujući i Sever Kosova, gde su tokom izborne kampanje zabeleženi incidenti. Ipak dodao je:

"Posmatrači su primetili veliku učestalost porodičnog glasanja, kao i slučajeve zloupotrebe pri pomaganju glasačima. Bilo je povećano prisustvo posmatrača iz dva politička subjekta gde je prekršen zakon."

Govoreći o samoj kampanji, Peterle je kazao da je, osim u srpskim sredinama, atmosfera bila, uglavnom, mirna.

Ukazao je kosovskim vlastima i CIK-u na neprezicne biračke spiskove sa velikim brojem umrlih lica, kao i onih koji su se davno iselili sa Kosova. Osim tih nepravilnosti, drugih većih nije bilo.

Peterle je najavio i da će konačan izveštaj o vanrednim parlamentarnim izborima predstaviti za dva do tri meseca. Najavio je i da će Evropska unija nadgledati i predstojeće lokalne izbore koji bi trebalo da se održe na jesen, a kosovskim vlastima je preporučio reformu izbornog sistema.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.