Turska, „Hamas“, EU i Jordan osudili otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu

Vest je ažurirana

Još jedna u nizu osuda usledila je iz Turske, a u vezi sa novouspostavljenim odnosom između Kosova i Izraela. Nakon što je juče zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu poručili su da je reč o „žalosnoj odluci“, te da je „najoštrije osuđuju“. Osuda je u međuvremenu stigla iz palestinske islamske grupe „Hamas“, iz Jordana, kao i iz Evropske unije.

Nakon što su pre mesec i po dana Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose, odlazeća vlada Avdulaha Hotija ispunila je juče i drugi deo obaveze prema Izraelu koju je preuzela na osnovu vašingtonskog sporazuma od septembra prošle godine i otvorila ambasadu u Jerusalimu.

Osuda koja je stigla iz Turske septembra, nakon što je sporazum ozvaničen, danas je ponovo upućena.

„Čineći to, kosovski lideri se ponašaju u suprotnosti sa utvrđenim parametrima mirovnog procesa, uključujući relevantne rezolucije Ujedinjenih Nacija o statusu Jerusalima i oštetili su viziju rešenja dve države i nadu za mir u regionu“, poručilo je ovo ministarstvo.

Navode da su odluku o otvaranju ambasade doneli „lideri naroda koji se suočio sa velikim patnjama radi sticanja svoje nezavisnosti, ignorišući nevolje Palestinaca koji decenijama žive okupirani i koji su pretrpeli ozbiljna kršenja svojih prava“.

Osim osude, uputili su još jednom poziv prištinskim zvaničnicima da odustanu od ovog koraka koji nazivaju neodgovornim i nezakonitim.

Palestinska islamska grupa „Hamas“ takođe osuđuje

Osim Turske, i palestinska islamska grupa „Hamas“ takođe je „najoštrije osudila“ otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu, prenosi Zeri.

Portparol ove islamske grupe, Hazem Kasem (Qassem) je u izjavi turskoj novinskoj agenciji Anadoli, rekao da je taj potez protiv međunarodnog prava i ima za cilj podsticanje drugih zemalja da normalizuju odnose sa „izraelskim nacionalističkim režimom“.

„Hamas najoštrije osuđuje odluku kosovskog ministarstva spoljnih poslova o otvaranju ambasade u okupiranom Jerusalimu. Ovaj potez je očigledno kršenje svih međunarodnih rezolucija i humanitarnih ugovora i pokazuje strašnu predrasudu protiv izraelske okupacije“, kaže Kasem.

EU: Otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu za EU je „ozbiljna briga“

Evropska unija se takođe ne slaže postupkom Kosova u vezi otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Portparol EU rekao je u odgovoru za Zeri, da je jučerašnji postupak Kosova odstupanje od stava Evropske unije po pitanju Jerusalima.

„EU žali zbog odluke Kosova da napusti stav Evropske unije po pitanju Jerusalima. Kosovo je kao svoj strateški prioritet identifikovalo integraciju u EU i očekuje se da će delovati u skladu sa tim. I u tom kontekstu, bilo koji diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje stav EU o Izraelu predstavlja ozbiljnu zabrinutost“.

Jordan takođe osuđuje otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore osudilo je danas odluku Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu.

Portparol ovog ministarstva Daifalah Ali Al-Faiez (Dhaifallah Ali Al-Fayez) naglasio je da ovakav postupak otvoreno krši međunarodno pravo i rezolucije međunarodnog legitimiteta, prenosi Zeri pisanje medija „MenaFn“.

Podsetimo, najave o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu naišle su prethodno na kritike Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine, koje su pozvale Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu, što je utvrđeno i rezolucijom o pitanju između Izraela i Palestine.

Sličnu poruku uputio je nedavno lično predsednik Turske, Tajip Erdogan, po svemu sudeći, novom kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju u čestitki na ostvarenoj pobedi na izborima.

Kurti se potom i sastao sa turskim ambasadorom u Prištini kojem je poručio da je priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom veoma važno za Kosovo i dobra prilika za razvoj, ali i ocenio da je mesto gde će biti ambasada – pitanje koje će se rešiti uvidom u odlazeću vladinu dokumentaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.