Turistički potencijal Kosova i Metohije – skijaški i verski turizam

Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, svoje turističke potencijale predstavile su i opštine sa Kosova i Metohije – Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Štprce i Gračanica, a akcenat u promociji turističkih potencijala Kosova i Metohije stavljen je na skijaški i verski turizam, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kada je u pitanju skijaški turizam, to se pre svega odnosi na Brezovicu, na kojoj se ove godine puštene u rad žičare, izjavio je direktor Turističke asocijacije Kosova i Metohije, Srđan Vučinić, koji je dodao da vikendom na toj planini boravi između 3.000 i 4.000 posetilaca, te je tako za Dan državnosti Srbije, na Brezovici bilo više od 4.000 skijaša, čime je taj turistički centar oborio rekord posećenosti u poređenju sa najvećom posetom zabeleženom u januaru ove godine.

Inače opština Štrpce je prvi put ove godine predstavila svoje turističke potencijale na sajmu, a ovoj opštini je Kancelariji za Kosovo i Metohiju pomogla u obnavljanju skijališnih kapaciteta na Brezovici, kao i hotel Molika, čiji je kapacitet 220 ležajeva, dodaju iz Kancelarije. 

Skijašima i borderima na usluzi su ski voz Šara, dva dvoseda "Velika livada" i "Lavlja vrata", kao i ski lift "Bačilo". U funkciji su i prateće staze "Livada", "Lavlja vrata", "Berevačke rupe".

Prema rečima Vučinića, kada je u pitanju turizam na Kosovu i Metohiji i verski turizam je, takođe, vrlo atraktivan, a u ponudi su grupne ture za posetu srpskim svetinjama i to pre svega Visokim Dečanima, Gračanici i Pećkoj Patrijaršiji. On dodaje da će u skorije vreme te destinacije uspeti da privuku veći broj posetilaca kako sa područja uže Srbije, tako i iz čitavog regiona.

Kancelarija ističe i da su se u okviru Sajma vina, koji se odvijao paralelno sa Sajmom turizma, na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju predstavilo se i desetak vinarija iz orahovačkog vinogorja, a u ponudi je bilo i vino koje proizvode monasi manastira Visoki Dečani, dok su posetioci sajma mogli da se upoznaju i sa projektom "Hoča vilage" čijom će se realizacijom u potpunosti revitalizovati Velika Hoča.

Sajam turzima je inače ove godine imao 75.000 domaćih i stranih posetilaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.