Trojica Srba povređena kod Brnjaka, dvoje u KBC KM

Vest je ažurirana

14:45 – Direktor KBC KM: Doveženi sa teškim telesnim povredama lica i tela

U popodnevnim satima dovežena su dva sugrađanina sa teškim telesnim povredama lica i tela koja su nanešena verovatno udarcima nogu, potvrdio je direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Povređeni su trenutno na odeljenju Hirurgije na dalje lečenje, sprovedena je preliminarna dijagnostika.

Elek kaže da su oni trenutno u stabilnom stanju i da se njihovo stanje prati.

16:30 – Oglasila se policija, premda ne potvrđujući ovaj konkretan slučaj, već demantujući pisanje lokalnog medija o tome da su navodno na prelazu pretučena trojica Srba. Opširnije u posebnoj vesti.

„Do večernjih sati će biti završena i kompletna dijagnostika, pregled svih lekara i specijalista koji su pozvani na konslultacije, nakon čega će biti poznato i njihovo tačno stanje“.

Pored fizičkih povreda, Elek ocenjuje da su povređeni doživeli i težak psihički stres, koji je, kako kaže, teško i izlečiv.

S obzirom na to da je dalji trasport pacijenata iz KBC Kosovska Mitrovica otežan, zbog situacije na Jarinju i Brnjaku, Elek kaže da bi trebalo da njih dvoje mogu da budu  zbrinuti u ovoj ustanovi.

U bolnici će, dodaje, ostati, dok ne budu potpuno stabilni i izlečeni.

14:30 – Dragiša Vlašković: Tukli su nas ničim izazavani, nit’ smo bili u blokadi, išli smo da zaradimo neki dinar

Dvoje doveženih muškaraca iz Zubinog Potoka nalazi se ne odeljenju hirurgije. Jedan od povređenih Dragiša Vlašković potvrdio je nezvaničnu informaciju koju je prethodno dobio i naš portal o tome se njih trojica nisu nalazili u grupi Srba koji protestuju.

U razgovoru sa medijima nakon što je smešten u mitrovičkoj bolnici kazao je da je pretrpeo više povreda, te da nije ničim izazvao napad Kosovskih policajaca koji se dogodio danas pre podne u selu Kopiloviće. Ovo selo se nalazi na uzvišenju od magistralnog puta.

„Bogami nisam dobro, bole me noge, leđa, zubi, jezik, krv išla na usta, nisam baš dobro“, kazao je. „Ničim izazvano, niti smo mi išli na blokade, išli smo da zaradimo neki dinar, ne radiš nigde“.

Ispričao je šta se dogodilo:

„Pošli smo iz Veljeg Brega u Gornje Varage. Stigli smo do Kopilovića. Oni su bili tu sa borbenim vozilima i mi smo videli njih na oko 50 metara i krenuli da se vratimo kući pošto prolaz nema gore za to selo. Kad’ oni nas pojure, počeše da viču i ja podigoh ruke ovako gore, oni me uvatiše. Dvojica na asfalt me baciše i kad su me to bacili, dvojica su me udarila ovde čizmom. Izgubio sam vazduh, jedno dva minuta. Gotovo, rekoh i onda kažu meni – ustani, i ja ustanem, šta da radiš. Tu su nas držali jedno pola sata na sred asfalta. Posle su izdvojili njih (dvojicu) malo više, mene su tu bili zbog nekog džipa što je došao, pa je pobegao. Jurili tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene posle maltretirali da priznam ko je. Ja nisam video ko je tu, iz čista mira su nas bili, psovali mi majku i oca, rekli mi, ubićemo te, zaklaćemo te, ja sam samo ćutao i tres’o sam se ovako“, kazao je Dragiša Vlašković.

Vidna mu je povreda usne duplje, rasečen mu je jezik, i klate mu se prednji zubi.

13:37 – Srpski izvori tvrde da su pretučena trojica mladića na barikadama kod Brnjaka, policija se još uvek ne oglašava.

Upravo su kola hitne pomoći na prijemno odeljenje KBC Kosovska Mitrovica dovezla dvojicu od trojice muškaraca iz Zubinog Potoka – Z.T., J.T. i D.V.

Kako oni tvrde, pripadnici specijalne jedinice su ih fizički napali danas.

„Tukli su nas čizmama, kolenima, po leđima, svim i svačim“, kratko je kazao jedan od povređenih pri ulasku u bolnicu. Oni su se držali za rebra i grudni koš.

Trenutno su na prijemnom odeljenju gde se vrši dijagnostika i zbrinjavanje, dok je treći povređeni, sa lakšim povredama zbrinut u Domu zdravlja u Zubinom Potoku.

Očekuje se da se medijima obrati i direktor KBC Zlatan Elek, koji nam je prethodno potvrdio da su tri mladića iz Zubinog Potoka bila na putu za KBC.

U međuvremenu, prema nekim nezvaničnim informacijama, povređeni nisu bili u grupi okupljenih Srba koji blokiraju put.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Informaciju o tome šta se danas dogodilo nismo uspeli do objavljivanja vesti da potvrdimo ni u jednom od policijskih izvora koje smo kontaktirali, uključujući kancelarije u Severnoj Mitrovici i Prištini. Na više poziva u Prištini, portparoli se nisu javljali, u regionu Sever nam je rečeno da očekuju hitan izveštaj.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

U toku je četvrti dan blokade puteva na Severu Kosova. Blokirani su magistralni putevi preko Jarinja i Brnjaka, a nakon što je kosovska vlada u ponedeljak započela sa primenom odluke o uvođenju probnih tablica RKS za vozila iz Srbije, odnosno uklanjanjem srpskih tablica.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić.

Međutim, na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Do sada se jedini potvrđeni incident dogodio u ponedeljak kod Brnjaka kada je bačen suzavac. Portal kosovoonline je juče javio o još jednom incidentu, ali je Kosovska policija juče odmah to demantovala.

Navodno su specijalne jedinice Kosovske policije juče posle podne pokušale na silu da izvuku putnika iz automobila sa KM registarskim oznakama a što je navodno sprečio KFOR, dok je to policija demantovala, a KFOR se nije ni oglašavao.

Danas se u vezi sa najnovijim incidentom oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, potvrđujući da su trojica srpskih mladića, kako je okvalifikovao, „pretučeni“

Tvrdi da se dogodila „brutalna i zastrašujuća primena sile od strane pripadnika specijalnih jedinica Rosu“.

Kako je naveo u saopštenju, oni su navodno napadnuti su i pretučeni bez ikakvog povoda i razloga.

„Nikoga nisu provocirali, već su postali mete samo zato što su Srbi“, dodao je.

Beograd od početka izbijanja krize, kako dalje on navodi, poziva na uzdržanost i mir, dok Srbi sa Severa brane pravo na slobodu i ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za primenu sile.

„Mi fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod na КiM nećemo tolerisati i to svi moraju dobro da shvate. Da budem sasvim jasan. Za današnji stravičan incident direktno je odgovoran Aljbin Кurti, kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život. Кao što smo više puta upozoravali, reč je o čoveku spremnom na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva. Sada je više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma, već ga zanima da na silu pokušava da osvoji sever Кosova i Metohije“.

Srbe je pozvao da ostanu pribrani i mirni, da ne nasedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će, najavio je, sigurno biti, „jer to je jeste cilj onih koji su danas izveli ovakav akt bezumlja“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.