Tribina „O proizvodnji umetničke izložbe – umetnik vs kustos“ u Galeriji Fakulteta umetnosti

FOTO: Fejsbuk/Galerija Fakulteta umetnosti Kosovska Mitrovica

U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici danas se u 16.00 časova održava tribina „O proizvodnji umetničke izložbe – umetnik vs kustos“. Tribina je namenjena zainteresovanim studentima Fakulteta umetnosti, studentima istorije umetnosti i arhitekture.

Učesnici tribine su naučni saradnik Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Milena Jokanović i docenti Fakulteta umetnosti dr um. Nevena Popović i dr Jelena Pavličić Šarić, inače autor projekta koji je poneo isti naziv kao i tribina.

„Tribina, kao prva etapa projekta, posvećena je temama savremene umetničke produkcije i uslovima, odnosno, zahtevima savremenih izložbenih koncepata i prostora koji uobličavaju i prezentuju početnu umetničku ideju. Biće problematizovan odnos umetnik – kustos i preispitana njihova uloga u kreiranju izložbe. Sučeliće se dve autorske pozicije koje su ne samo prožete već i opterećene sadržajem savremenih umetničkih radova koji se često temelji na širokom spektru ideja iz bogatog istorijsko-umetničkog zaleđa odnosno, društveno-političke istorije“, navode organizatori.

Učesnici ove tribine, dodaje se u saopštenju, problematizovaće i na reprezentativnim primerima diskutovaće o granicama između umetničke i kustoske prakse danas.

„Savremeni svet umetnosti zahteva i da se preispita stav o izložbi, budući da ona ne služi samo prezentaciji rada, već predstavlja i poslednju etapu u kreiranju umetničkog rada. Zapravo, proizvodnja izložbe je ujedno i jedna etapa valorizacije i kontekstualizacije umetničkog dela. U tom smislu, pozicije umetnika i kustosa se višestruko prepliću, zavisno od tipova izložbi, u većoj ili manjoj meri“, poručuju organizatori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.