Sastanak srpskih novinara i političkih predstavnika u kosovskoj vladi: Hitno na pregovarački sto otvaranje nezavisnog srpskog TV kanala, Specijalni sud da proširi mandat i na 2000

Na sastanku srpskih medija u Gračanici sa predstavnicima Kancelarije za KiM, kao i većinom srpskih predstavnika u kosovskoj vladi i skupštini, juče kasno popodne, dogovoreno je da se pregovaračkom timu Beograda uputi zahtev da se pitanje nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku, bez odlaganja nađe na dnevnom redu pregovora u Briselu, a da predstavnici Srba u kosovskim institucijama zatraže reformu kosovskog medijskog zakonodavstva, kako bi se oformio "nazavisni" kanal na srpskom jeziku, saopštio je danas UNS. Na skupu je podržan stav UNS-a da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poveća budžet za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za srpske medije na KiM, kao i da opštine sa srpskom većinom ubuduće u svojim budžetima izdvoje najmanje dva odsto za ove namene. Na sastanku je dogovoreno i da UNS sačini amandman koji će srpski poslanici u kosovskoj skupštini podneti na Zakon o specijalnom sudu za zločine na Kosovu u periodu od 01. 01.1998-31.12.2000. godine, kojim bi se bi proširio mandat još uvek neformiranog suda na istraživanje ubistava i kidnapovanja svih novinara koji su stradali ili nestali u tom periodu.

Predstavnici Srba u kosovskim institucijama zatražiće reformu medijskog zakonodavstva, kako bi se obezbedio srpski nezavisni kanal, što je, kako je istaknuto u saopštenju i na ovom sastanku – ustavna obaveza za kosovske predstavnike. Za to je neophodna, zaključeno je na skupu, izmena Zakona o Radio-televiziji Kosovo, navodi se dalje u saopštenju.

Zakon mora da predvidi da taj kanal ima poseban upravni odbor, menadžment, nezavisni izvor finansiranja, programsku saradnju sa nezavisnim produkcijama i lokalnim televizijama, zaključeno je na ovom skupu, a da bi se to i dogodilo dogovoreno je i formiranje radne grupe u kojoj bi se našli predstavnici UNS-a iz centralne Srbije i sa KiM, predstavnik civilnog društva sa KiM, predstavnici Srba u kosovskom parlamentu i vladi, Kancelarije za KiM, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i nezavisni eksperti.

 Pročitajte još:

Budimir Ničić: Greškom reagovali na naslov, ne na izjavu. Ostaje rezerva da je RTK2 u funkciji srpskog naroda na Kosovu​

UNS i DNKiM kritikuju nastup srpskih predstavnika na proslavi rođendana RTK2​

Odgovor na pamflet DN KiM i UNS-a​

UNS i DNKiM: RTK je propagandni servis, eklatantan primer cenzure i korupcije; RTK2: optužbe bez povoda Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.