Trčanjem kupujemo zdravlje: Mitrovčani na polumaratonskoj trci u Banja Luci

Siniša Trpković
Foto: KoSSev

Već petu godinu zaredom polumaratonska trka u Banja Luci okuplja entuzijaste sa Balkana ali i iz čitavog sveta. Ove godine, po prvi put sa njima su trčali i Mitrovčani Siniša Trpković i Dejan Milisavljević, članovi amaterske rekreativne grupe.

Energični i optimistični, Siniša i Dejan, krenuli su put Banja Luke dva dana ranije kako bi bili odmorni i agilni za trku koja je bila zakazana za 20. april. Za njih je ovo bilo prvo učešće na nekoj trci van teritorije Srbije.

Tog sunčanog jutra u devet časova, zajedno sa 7000 trkača zakoračili su na startnu liniju banjalučkog polumaratona, a nakon dva sata i 19 minuta trku su završili ulaskom u tvrđavu Kastel, gde su ljudi okupljeni u velikom broju pozdravljali sve trkače gromoglasnim aplauzima i uzvicima.

Siniša Trpković i Dejan Milisavljević
Foto: Siniša Trpković

„Na ovaj korak smo se odlučili pre svega zbog reklame koja je odlično odrađena, ali i zbog broja takmičara“, objasnio je Siniša.

Kaže da maratonci, pred prijavu na trku, zapravo najviše vode računa o informacijama koje se tiču organizacije.

„Šta ulazi u sastav opreme, majice, rančevi, a ovoga puta to je bilo uključeno u cenu od svega 10-15 e, što je fantastično, to ne može nigde da se dobije“, odgovorio nam je Siniša na pitanje zbog čega su se prijavili na učešće za ovu trku.

Siniša Trpković
Foto: KoSSev

Ipak, najjači razlog odlaska u Banja Luku za Sinišu je nešto drugo: „Zato što nikada nisam bio tamo, čuo sam da je Banja Luka lepa, i ono što sam lično video, grad je stvarno prelep“.

Prvobitni plan je bio da četvorica trkača krenu iz Mitrovice, ali su zbog povrede dvoje bili sprečeni, te su na trku otišli Siniša i Dejan Milisavljević.

Prešli smo dugačak put, ali sve se to zanemari i sve prođe kada se osvoji ova medalja, kada uzmete medalju, kad udari onaj hormon sreće, sva ona muka, a ima puno muke, sve se zaboravlja

Za trku su se pripremali tri meseca, svakodnevno. Treniranje za rekreativce u Kosovskoj Mitrovici je otežano zbog nedostatka staza.

„Gradski oci nas ne razumeju, pre svega, nemamo staze za trčanje, trčimo po putu“, dodao je Siniša.

Svu opremu i sva svoja putovanja takođe samostalno finansiraju jer još uvek nisu registrovali amatersku rekreativnu grupu kao klub.

„Eto, prešli smo 1500 km tamo i nazad, tako da sve mi to plaćamo, ali naravno, šta voliš – nije ni skupo ni teško“, kaže.

Foto: Siniša Trpković

Vidno uzbuđen i još uvek pod utiskom priča o trci u Banja Luci, Siniša je sumirao utiske: „Ja sam prezadovoljan, i putovanjem, prošli smo kroz celu Republiku Srpsku, a tek tamo kako smo prošli u Banja Luci, to je priča za sebe, veoma su gostoprimljivi, pogotovo prema nama koji smo sa KiM“.

Sada planiraju trke u Podgorici i Skoplju, a do tada pitamo ga za poruku svojim sugrađanima.

„Svakom bih preporučio da krene sa trčanjem, ja ne znam kada bih otišao u Banja Luku da nisam počeo da trčim. Mi trčanjem kupujemo zdravlje, to je najveća satisfakcija, kad imaš zdravlje, bolje sad trčati nego kad vam lekari zbog zdravstvenih problema preporuče šetanje, to je neka moja parola što se tiče trčanja“, zaključuje Siniša.

Samo nedelju dana pre ove trke, 14. aprila bio je održan 32. Beogradski maraton, a upravo zbog vremenske blizine ova dva događaja, Siniša i Dejan na njemu nisu učestvovali. Tu odluku doneli su kako bili odmorni i bolje pripremljeni za Banja Luku.

Drugi po redu „Run&More Weekend“ festival održan je u periodu od 19. do 21. aprila u organizaciji „Support marketing centre“, Atletskog kluba Banja Luka i „Run&More Community“ tima. Petu godinu zaredom Run&More Community organizuje polumaratonsku trku u Banja Luci – RMC Banja Luka Half Marathon, koja se na novoj stazi trčala najlepšim alejama, ulicama i parkovima, sve do najznačajnijeg istorijskog spomenika – tvrđave Kastel. Pored trke na 21km, bile su organizovane i trke na 10 i 5 km, „School Run“ – školska trka, „Bambini maraton“ – dečija trka, a po prvi put u Banja Luci organizovana je jedna od najuzbudljivijih tematskih trka „Colour Fun Run“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.