Tražiće nam da priznamo Kosovo za ulazak u EU

Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom – ili Kosovo, ili Evropa, i na to moramo da budemo spremni, kaže predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

"Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem," rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti.

 
On dodaje da reči komesara EU, Johanesa Hana, koji je o tome govorio, niko iz EU nije demantovao, "a to znači i da komesar nije govorio samo iz svoje glave, već je očigledno izneo zvaničan stav".
 
Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zarad članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi učestvovao u vladi koja bi priznala nezavisnost Kosova i "koja bi merila hoćemo li više evra dobiti ako ga se odreknemo".
 
Na dodatno pitanje smatra li da bi vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala istu poziciju.
 
"Ne mora da pođe za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana SRbije, čašću, moralom…Ne sumnjam da bi Vlada imala istu poziciju u tom slučaju," rekao je predsednik Srbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova i da bismo se "istovremeno odrekli svega onoga što nas čini Srbima".
 
Nikolić je takođe, upitan zašto je odlučio da prvi od zvaničnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu niko ne izjašnjava, ili kaže da tog uslova nema u pregovorima.
 
"Ne treba da zabijamo glavu u pesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo," zaključio je predsednik Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.