Poslanici srpske i kosovske skupštine o normalizaciji odnosa

U Prištini je danas održan sastanak grupe poslanika Skupštine Kosova i Skupštine Srbije koji su diskutovali o ulozi koju bi parlamenti trebalo da imaju u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.
 
U prvom delu sastanka koji je bio otvoren za javnost mogli su se čuti oprečni stavovi poslanika o Briselskom sporazumu i njihovoj ulozi u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
 
Ministar u tehničkoj Vladi Kosova i poslanik u novom sazivu Skupštine Kosova, Slobodan Petrović, u izjavi za Tanjug, ocenio je da je susret poslanika iz Skupštine Srbije i sa Kosova – nešto što će proizvesti pozitivne efekete.
 
Petrović je kazao da želi da veruje da ovo neće biti prvi i poslednji sastanak i da je jako važno da sa ovog skupa bude poslata poruka koja će biti ohrabrujuća, ne samo za poslanike jednog i drugog parlamenta, već i građane koji od poslanika očekuju rešavanje mnogobrojnih problema.
 
Poslanik Samoopredeljenja u Skupštini Kosova, Iljir Deda, izjavio je Tanjugu da današnji susret srpskih i kosovskih poslanika nije korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, već da se radi o forumu na kojem poslanici iznose stavove.
 
Deda smatra da će do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije doći kada Srbija bude priznala nezavisnost Kosova i da će to biti početak istinske normalizacije koja će označiti da je prošlost iza nas. 
 
Poslanik SPS-a, Dejan Radenković, ne slaže se sa ovim stavom i ističe da je bolje sto godina razgovarati, nego jedan dan ratovati i da poslanici ne treba da se bave nečim čime su se bavili u prošlosti, "a da svi vozovi prolaze i da je standard građana u regionu na niskom nivou." 
 
Bivši potpredsednik kosovske skupštine, Petar Miletić, kazao je da je normalizacija odnosa počela onog trenutka kada je potpisan Briselski sporazum, ili možda čak prvim sastankom kosovskog i srpskog premijera.
 
“Ovakvi sastanci doprinose normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca i razgovori su uvek korisni i to se pokazalo uvek do sada u praksi. Dobro je da ljudi počnu da komuniciraju i razmenjuju mišljenja i ideje, pa čak i onda kada se suštinski ne slažu,” poručio je Miletić. 
 
Poslanik Demokratskog saveza Kosova, Sadri Ferati, smatra da je susret poslanika prilika za pomirenje i doprinos u tom pravcu. 
 
“Ovaj sastanak doprinosi pomirenju između Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, jer je to proces i nije to samo u rukama političara – da jednim dijalogom, ili sastankom odluče šta će biti. Pomirenje treba da bude jedan sveobuhvatan društveni proces u koji bi svi trebalo da budu uključeni,” kazao je Ferati. 
 
Poslanik na listi DS-a, Aida Ćorović, izjavila je Tanjugu da je dijalog važan, pa i ovaj među poslanicima, i da dijalog mora da se vodi svakog dana, na svim nivoima, jer je to put koji će dovesti do ozdravljenja društva na Balkanu. 
 
“Današnji sastanak poslanika u Prištini je korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tih će koraka sigurno biti mnogo, ali je važno da započnemo tim prvim korakom i zato je ovaj korak možda najvažniji,” kazala je Ćorović.
 
Sastanak poslanika je omogućilo Savezno ministarstvo spoljnjih poslova Švajcarske, a ambasadorka ove zemlje na Kosovu, Kristina Marti Lang, izjavila je da su okrugli stolovi ovakvog tipa vrlo važni kada se govori o saradnji između Kosova i Srbije.
 
“Kao poslanici imate važnu ulogu u smislu unutrašnjih pitanja, ali takođe možete odigrati ključnu ulogu u stvaranju okruženja koje pogoduje ovom dijalogu i za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije,” kazala je ona. 
 
I jedni i drugi poslanici bili su iznenađeni prisustvom medija, pošto su organizatori propustili da ih upoznaju sa tom činjenicom. 
 
Diskusija je bila prilika za poslanike da razmene iskustva i ideje koje se tiču saradnje u cilju prevazilaženja političkih barijera i fokusiranja na konkretna rešenja za zajedničke probleme.
 
Lang: Normalizacija odnosa nada za stabilnost
 
Ambasadorka Švajcarske na Kosovu, Kristina Marti Lang, izjavila je danas u Prištini da samo normalizacija odnosa Beograda i Prištine daje nadu za stabilnost, mir i ekonomski razvoj regiona. 
 
Samo normalizacija odnosa između Beograda i Prištine daje nadu za stabilnost mir i društveno ekonomski razvoj, ovo nisu samo lepe reči, ovo su uslovi da narodi na Kosovu i u Srbiji vode bolje živote, da imaju bolje mogućnosti i bolje izglede u smislu njihove budućnosti, rekla je Lang. 
 
“Situacija kosovskih Srba na Severu Kosova posebno zavisi od budućnosti dijaloga i normalizacije odnosa,” rekla je Lang obraćajući se grupi poslanika Skupštine Srbije i Kosova koji su se susreli u Prištini.
 
Ona je navela da iako su briselski sporazumi dogovoreni između premijera Kosova i Srbije, skupštine su bile i nastaviće da budu uključene u ovaj proces.
 
“Ukoliko Vlade Kosova i Srbije razgovaraju jedne sa drugom, onda bi i skupštine trebalo međusobno da razgovaraju. Kao zakonodavno telo nemate samo funkciju da donosite i menjate zakone, već i da poslužite kao forum za diskusiju i postavljanje pitanja,” kazala je ambasadorka u obraćanju poslanicima. 
 
Pokretanjem bilateralne saradnje povećavate šansu da sklopljeni sporazumi budu odgovarajući i primenljivi, vi gradite zamah za dalje sporazume i pomažete da se proširi podrška za ove sporazume, zaključila je Lang.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.