Rašković-Ivić: Nikolić nije rekao ništa novo

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je najzad progovorio o onome što mu je odavno poznato, a na šta Demokratska stranka Srbije već dugo upozorava i o čemu godinama ćute, i on, i predsednik Vlade Srbije – da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov ulaska Srbije u Evropsku uniju, izjavila je lider DSS-a, Sanda Rašković-Ivić. 
 
"Nikolić nije, naravno, rekao ništa novo. Neće biti ništa novo ni kada mu kao odgovor iz Vlade Srbije bude stigla parola 'nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova'", navela je ona u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.
 
Rašković-Ivić ukazuje i da je predsednik Srbije prihvatio sve dosadašnje aktivnosti Vlade kojima se, kako tvrdi, pomaže uspostavljanje nezavisnosti samoproglašene Republike Kosovo, uključujući Briselski sporazum i dodaje da "na isti način, sutra može da se potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, uz zaklinjanje da to ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova".
 
Zato bi, kaže, jedino novo i jedino odgovorno bilo bi da predsednik Srbije i Vlada Srbije zaista pođu, kako Nikolić kaže „za svojim Ustavom, interesima, raspoloženjem građana, čašću i moralom“, a to bi, prema njenim rečima, značilo prekid evrointegracija i sporazumno uspostavljanje novih odnosa sa EU, poništavanje neustavnog Briselskog sporazuma i svih odluka koje su iz njega proistekle i reafirmisanje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.
 
Nikolić je rekao za Novosti da zna da će se Srbija naći pred izborom – ili Kosovo, ili Evropa, i da na to moramo da budemo spremni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.