Tramp o Nobelovoj nagradi za mir: „Zaustavili smo masovna ubijanja između Kosova i Srbije“

„Zaustavljamo masovna ubistva između Kosova i Srbije“, poručio je svojim pristalicama na predizbornom skupu američki predsednik Donald Tramp, govoreći o „istorijskom sporazumu“ koji su delegacije Beograda i Prištine potpisale u Vašingtonu, a zbog kojeg je nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Predsednik SAD, Donald Tramp, u sklopu predizborne kampanje u Severnoj Karolini osvrnuo se na to da je početkom septembra nominovan za Nobelovu nagradu za mir zbog sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Ujedno je svoje pristalice informisao da je potom usledila i druga nominacija za istu nagradu a zbog, dogovora postignutog u Beloj kući početkom septembra između delegacija Beograda i Prištine.

„Ovo je velika vest“, poručio je Tramp, dodajući da su se „narodi Kosova i Srbije međusobno ubijali stotinama godina unazad“, ali i da je to Amerika obustavila.

„Zaustavljamo masovna ubistva između Kosova i Srbije. Ubijali su se međusobno tokom mnogo… prestaće sa ubistvima. Rekao sam im, momci, hajde da se sastanemo. Znate, oni su radili to stotinama godina, pod različitim imenima“, objasnio je Tramp.

O Nobelovoj nagradi za mir od 45. minuta

Pored nominacije za Nobelovu nagradu, predsednik SAD, Donald Tramp dobiće još jedno priznanje – „Orden slobode“, od strane kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Kako je sam Tači potvrdio, ovaj orden će mu biti dodeljen u „znak zahvalnosti za njegov doprinos slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu“.

Tači će „predsedničkom medaljom“ odlikovati i specijalnog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela, i savetnika za bezbednost, Roberta O’Brajena, za njihove „posebne zasluge u postizanju istorijskog sporazuma“, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.