Trajković: ZSO poslednji kamen u temelju nezavisne države Kosovo, a Kurti ne želi ni to već iseljavanje Srba

Momčilo Trajković
Momčilo Trajković

U svim krizama je srpski narod na Kosovu i Metohiji ostajao obezglavljen, jer su mu lideri tada uvek bežali. Sada je potrebno hitno zaustavljanje iseljavanja srpskog naroda, posebno na jugu, i uspravljanje naroda, kazao je predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković. Situacija podseća na ’98, upozorio je.

„Koga smo poslali u parlament Kosova? Polusvet, ekonomsku sirotinju koja živi za to kako da što više da uzme iz budžeta. S druge strane, ni kod Abanaca nije prva elita u parlamentu, ali je za pet koplja ta elita mnogo jača od naših – i ekonomskih i intelektualnih i političkih. Zato naši i ne učestvuju. ‘Ajmo da uđemo u parlament i da vidite šta je politika, kako se izlazi za govornicom i suprotstavlja argumentom i zakonima. Ne moram da pobedim, ali mora da bude zabeleženo. A ne, mi ćemo izaći i koliko već godinama izlaze, a (zapravo) pune svoje džepove, manipulišući ovim nesrećnim narodom“, kazao je veteran u politici kosovskometohijskih Srba Momčilo Trajković na tribini u Kosovskoj Mitrovici.

Drugu po redu javnu raspravu prošle nedelje organizovale su političke inicijative GI Srpski opstanak i GI Za Zubin Potok, na temu Zajednice srpskih opština, na kojoj se, kako su posvedočili, predstavnici Srpske liste nisu odazvali.

ZSO – bez rešenja za srpski narod, već za status Kosova

„Zajednica srpskih opština je stvorena iz političkih razloga i iza nje stoji duboka politika, kompromisi kojima treba da ušićari ili jedna ili druga strana, odnosno i jedna i druga strana. ZSO podrazumeva kraj srpskih institucija, odnosno institucija Srbije na Kosovu i Metohiji“, kazao je veteran u politici kosovskometohijskih Srba Momčilo Trajković na tribini u Kosovskoj Mitrovici.

Ta igra je prihvaćena i igru su prihvatili i Srbi pristajanjem na Briselski sporazum, kaže. Srbi su dobili zahtev da daju legitimitet svih važnim zakonima i rešenjima koja su doneta.

„Bili oni unutra, ili ne, učestvovanjem u parlamentu Kosova, oni daju legitimitet i to je jedna šira dogovorna politka. Iza ZSO ne stoji traženje rešenja za srpski narod, nego stoji traženje rešenja statusa Kosova i načina kako bi na najbolji način se to pitanje bezbolno rešilo i u tome je sada problem“, naglašava Trajković.

Podsetivši javnost na to da je za samu zajednicu bilo i predviđeno da bude formirana „prema Ustavu Republike Kosovo“, naveo je da su svojevremeno i Aleksandar Vučić, kao i Hašim Tači, osim zajedničkog problema imali i svojevrsna „približna gledanja“ upravo na rešenje statusa.

„Mislim da je Zajednica srpskih opština postavljena da bi se do kraja definisala Republika Kosovo a u tom momentu, kada su Tači i Vučić tražili kompromise, odnosno – da ako to tako ne može da se reši, onda da bude u funkciji podele Kosova. ZSO je trebalo da odigra ulogu u tom momentu tako da bude poslednji kamen u temelju nezavisne države Kosovo“, objašnjava i dodaje:

“Nažalost, to se otvoreno ne kaže, nego se manipuliše narodom”.

Smatra i da je predviđena još jedna uloga za ZSO, a to je da se na kosovske institucije, kako on smatra, „konačno“ prenesu dve, za Srbe na Kosovu, veoma važne nadležnosti – obrazovanje i zdravstvo.

Napominjući i to da postoji deo srpske zajednice koji u ZSO vidi „neku šansu“, ali koji suštinski prihvata nezavisnost Kosova, naglasio je da je došlo i do novog zaokreta dolaskom Kurtija na vlast: sam Kurti ne želi čak ni to.

„On želi da zbuni srpski narod ovde, a on ga svakoga dana i zbunjuje kako bi bio nestabilan i kako bi polako, ali sigurno, otišao sa Kosova. To je suština njegove politike” – tvrdi Trajković.

Imajući u vidu politiku koji su vodili bivši predsednici kosovske vlade, kao što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, ukazuje i na to da ga upravo ovakvo političko delovanje Kurtija iznenađuje. Kakvo je to delovanje?

“A da jedan Kurti, novi čovek, dođe u poziciju da bude glavni faktor konačnog iseljavanja Srba. I u svim razgovorima koji bi eventualno bili sa kosovskom vladom i sa Kurtijem, prvo i osnovno pitanje mora da bude to. Možemo da optužimo srpsku vlast, možemo da optužimo Vučića, ali ovde je domaćin, kako se predstavlja, a i Srbija je na to pristala, i međunarodna zajednica – kosovska vlast i Kurti. Za ono što se dešava našem narodu, pogotovu na centralnom Kosovu i ono što se dešava ovde na Severu, najveću odgovornost nosi Kurti i on treba da otvoreno odgovara za takvu poziciju”.

Stoga, zajednica srpskih opština, na način na koji se do sada predviđa, nije prihvatljiva, ocenio je Trajković, podsetivši na to da je još ’98, on bio koautor koncepta kantonizacije Kosova – zajedno sa profesorom Dušanom Batakovićem, a potom, nakon rata ’99, zastupao i koncept keogzistencije kroz demokratizaciju i zajednički život Srba i Albanaca koji je zasnovan na interesima.

„I da, tada smo od strane Vučića, Nikolića, Šešelja, onih koji se danas zalažu za ZSO, proglašeni izdajnicima“, dodao je.

Objasnio je da on zastupa stav da Zajednica srpskih opština ne sme da bude ni nevladina organizacija, ni Republika Srpska, kako se insinuira, već prema njegovom mišljenju:

„Mnogo ozbiljnija tvorevina, pogotovu za one koji će ostati u nezavisnom Kosovu ako se tako dogovore, sa mnogo jakom garancijom a ne rešenjem kako oni sada predviđaju“.

Srbi nestaju sa Kosova

Međutim, Srbi na Kosovu su u velikom problemu. Ne postoji više organizovana srpska politička snaga, upozorava Trajković.

“Mi nemamo političku snagu, nemamo profilisane političke snage koje treba da traže rešenja, traže kompromis i tu je sada problem i niko ne rešava problem, već prozivodi krizu. Zašto? Zato što su im krize potrebne”.

Ovo je ’98

Krize, prema Trajkovićevom mišljenju proizvode Beograd, Priština i međunarodna zajednica. A na potezu je upravo međunarodna zajednica.

“Ovo je 1998. godina. Međunarodna zajednica – rogovi u vreći! Šta je Međunarodna zajednica? Ko je međunarodna zajednica? SAD? EU? Istok? UN? Međunarodni faktor nije usaglašen u traženju rešenja i zato će trajati. Ne postoji rešenje za Kosovo, postoji rešavanje, proces. U kočenju tog procesa nastala je ZSO. Videćete da se to pitanje neće rešiti, jer srpska strana neće prihvatiti ZSO kao nevladinu organizaciju na kojoj tvrdoglavo insistira Kurti”.

Trajković je upozorio i na odliv Srba sa Kosova, posebno juga, koji je nazvao nestajanjem, istovremeno dok vlast u Prištini predstavlja Kosovo kao demokratsko i građansko društvo.

„Tamo gde ja živim ispod Ibra, nestaje jedan narod. Moje komšije su nestale za poslednjih 10 dana. Otišle su četiri kuće oko mene i ostao sam sam i ja sada da navijam za građansko društvo a vidim kako jedna politika – i srpska i kosovska i međunarodna – posmatraju sve to, jer su im takvi procesi potrebni kako bi na taj način zatvorili Kosovo, odnosno stranicu srpsko-albanskih odnosa. To me i tera da razmišljam o državnim institucijama koje treba da sprečavaju takve procese jer se plašim da će to građansko društvo, na osnovu onoga što se dešava ispod Ibra, biti samo u okviru Albanaca“.

Iseljavanje Srba se dešava upravo zbog politike koja se predstavlja kao građanska, tvrdi Trajković.

Ahtisari je Srbima dao 10 opština ne da bi one postale nacionalističke, već da bi se stabilizovalo srpsko nacionalno biće, koje je itekako potrebno albanskom nacionalnom biću da bi zajedno koegzistiralo i sa albanskim nacionalnim bićem i tako pravili građansko društvo

Kosovske vlasti su, prema njegovom mišljenju odgovorne jer silom žele da reše problem, dok sa druge strane se, kako objašnjava, vrši kriminalizacija čitavog srpskog naroda jer se na njegovo čelo kao vođa postavlja „kriminalna grupa“.

„Da su Kurti i Vlada Kosova vukle redovne poteze i da su sproveli briselske sporazume, da je uvela ZSO ono što je prihvatila, bez obzira na to šta ja o njoj mislim, mislim da bi drugačiji ambijent bio i narod bi verovao potezima koje ta vlast vuče. Na žalost, silom, dugim cevima, oni na žalost žele da nateraju ovaj narod da prihvati tu politiku“.

Predvideo je da može doći do lokalnog sukoba, ali se nada da ipak do toga neće doći.

Kurti nije spreman na razgovore sa Srbima sa Kosova

„Kurti da spusti loptu, da ohladi glavu i da sa svojim građanima razgovara. On obećava da će sa Srbima da razgovara već dva tri meseca. On nema hrabrosti da zatraži razgovor, a kamoli da razgovora. Ja sam mu u nekoliko navrata rekao, evo Srpski nacionalni forum želi da razgovara sa tobom. Ma kakav odgovor, kao zaliven ćuti jer on nije spreman da razgovara. Ne možemo mi samo da razgovaramo o tablicama. On mora da bude spreman da razgovara i o pitanjima o kojima govorim ovde, ovo su krucijalna pitanja da bi Srbi verovali toj vlasti“.

„Ne može da jedan narod nestane a drugi da ostane. To nije put, niti sreća za albansko društvo, a ja na mom mikro planu stvaram građanski ambijent i društvo, imam prijatelje ali poltika ruši sve! To ruši Kurti, to ruši Vučić, to ruši nepravedna indolentna međunarodna zajednica“, dodao je.

Srbi s Kosova taster na daljinskom upravljaču

Čitavu svoju višedecenijsku karijeru, „prokockao je“, priznaje, insistirajući kod vlasti u Beogradu da pomogne u tome da kosovskometohijski Srbi postanu faktor u rešavanju svoje sudbine. Podsetio je i na to da je njegov poslednji razgovor sa Oliverom Ivanovićem uoči ubistva bio upravo na tu temu.

Umesto toga, kosovski Srbi su ostali taster na daljinskom upravljaču.

„Nama se upravlja kao daljinskim upravljačem. Nas nigde nema! Ko su ljudi koji upravljaju nama i pre rata i posle rata?! Treba pomoći da mi postanemo stub srpskog naroda koji će učestvovati u sprovođenju i kreiranju politike i u Beogradu i ovde“, naglasio je dodajući da htela to kosovska vlast ili ne, Beograd će uvek imati mogućnost da utiče na politiku Srba sa Kosova“.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.