Trajković: Pregovaračka pozicija Brisela slabi, na sceni Erdogan, nije dobro za Srbiju

"Moram da objasnim da naše državno rukovodstvo koje je potpisalo Briselski sporazum nije obavestilo građane Srbije da je Briselskim sporazumom suspendovalo Ustav Srbije na prostoru Kosova i Metohije i prihvatilo ingerencije Ustava Kosova. To znači da je učinila čin mimo volje, mimo izjašnjavanja stanovništva ili građana Srbije," srpska političarka sa Kosova i Metohije i univerzitetski profesor Rada Trajković izjavila je u Danu uživo televizije N1. Brisel sve više gubi uticaj kao posrednik u pregovorima između Beograda i Prištine, a na sceni se pojavljuju druge figure, kao što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. "Lično prijateljstvo između Hašima Tačija i Erdogana je realnost i vrlo često se među albanskim liderima i političarima govori da kada komunikacija između Tačija i Beograda nije dobra, da je glavni čovek koji tu pokušava da posreduje Erdogan," tvrdi Trajković. Naglašava da je neprimereno hapšenje Đurića bilo povezano sa hapšenjem gulenista, te da su događaji u Kosovskoj Mitrovici potpuno bačeni u senku upravo usled hapšenja pristalica Fetulaha Gulena što je sada tema broj jedan u Prištini. Obaveštajna služba Kosova izvela je njihovo hapšenje sa "impozantnim brojem turskih obaveštajaca koji su došli na prostor KiM-a i kidnapovali bez ikakve pravne procedure, kršeći najdrastičnije ljudska prava" što je za rezultat imalo "strahovit sukob" između premijera i vlade – sa jedne strane, i Hašima Tačija – sa druge, kao i sukob u parlamentu.

Tačiju bila preko potrebna vest o aktiviranju radne grupe za izradu nacrta statuta za ZSO zbog institucionalnog rascepa njega i vlade

Kosovski premijer i predsednik, Haradinaj i Tači, aktivirali su radnu grupu za izradu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO). Kažu da će finalni nacrt tog statuta ići pred Ustavni sud Kosova. Istovremeno, Srpska lista poručuje da ZSO treba da se formira isključivo u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne sa mišljenjem ustavnog suda.

Rada Trajković kaže da je ovakva vest bila preko potrebna Tačiju, jer je trenutno na Kosovu "institucionalni rascep" između njega i Vlade Kosova, a povodom pritvaranja i proterivanja šest turskih državljana, pripadnika FATO pokreta, koji predvodi verski lider Fetulah Gulen.

Srbija je suspendovala svoj ustav, a Kosovo neće

I dok, kako je Trajković navela, srpsko državno rukovodstvo, potpisavši Briselski sporazum, nije obavestilo građane Srbije da je suspendovalo Ustav Srbije na Kosovu i Metohiji i prihvatilo ingerencije Ustava Kosova na tom delu teritorije, Kosovo svoj ustav nije suspendovalo.

"S druge strane, procedura koja je dogovorena je poremećena od strane Prištine. Procedura dogovora je bila sasvim drugačija. Statut ZSO je trebalo da odradi vlada Kosova, sa Upravljačkim timom, nakon toga da ide u Skupštinu. Ono što je potpisano u Briselu je trebalo da suspenduje odredbe Ustava Kosova, a ustavnim zakonima trebalo je u parlamentu sve to izmeniti. Znači, da dođe do izmene Ustava Kosova da  bi mogao izvorno sporazum iz Brisela da se izmeni," objašnjava Trajković.

Dodaje da je pod pritiskom parlamentaraca, Ustavni sud umesto toga proglasio sporazum o ZSO da je u sukobu sa Ustavom u 22 tačke, dve najviše, one koja predviđa da ZSO ima pravo na svoj statut koji u budućnosti može, kako se u Prištini plaše, da bude ustav i da to vodi do otcepljenja; i druga tačka koja predviđa da u kosovskoj vladi bude srpski predstavnik, ali kao predstavnik zajednice, a ne vlade, što suštinski može da znači drugi nivo vlasti.

Prema njenim rečima, suština svega je da Priština nije spremna da menja svoj ustav.

"Ali je zato Srbija prihvatila potpisom da Ustav Srbije suspenduje na prostoru Kosova i Metohije. Sada to dovodi sve nas u poziciju da moramo da poštujemo Ustav Kosova, mi imamo, poslanike, odbornike, čitavu strukturu koja je prihvatila obavezu da će funkcionisati u skladu sa Ustavom Kosova, i tu se nalazi problem u izradi ZSO," ocenila je gošća N1.

"Najavom izrade statusa ZSO on hoće da pokaže da se institucije polako konsoliduju nakon hapšenja 'gulenista'," rekla je Trajković.

Dodaje da je "Tači fantastičan da ono što odradi ume i da pokrije, da napravi privid i odloži svođenje odgovornosti". Zbog toga je najverovatnije, kako kaže, izašao sa ovom platformom kao zajedničkom odlukom.

Velik uticaj Erdogana u Srbiji i regionu nije dobar za Srbiju

Govoreći o uticaju turskog predsednika u regionu, Trajković kaže da Erdogan ima i veliki uticaj u Makedoniji, ali i Srbiji, posebno u Raškoj.

"To nije dobro za Srbiju, s obzirom da smo se opredelili za EU. Ali, to je ono za javnost. Netransparentno, mislim da je Aleksandar Vučić vezan za Erdogana, zajedno sa Ramom i Tačijem. Što kažu, život u Otomanskom carstvu nekad je bio zabavan, ali to ne odgovara našoj državi," izjavila je Trajković.

Hapšenje Đurića povezano sa hapšenjem gulenistima

Srpsku listu u dobroj meri smatram odgovornom za ono što se dogodilo Oliveru Ivanoviću

"Srpsku listu u dobroj meri smatram odgovornom za ono što se desilo Oliveru Ivanoviću. Rehabilitovati ih ponovo kao političkog faktora koji je u funkciji zaštite i brige o Srbima je za mene poražavajuće, kao što je poražavajuće i da legitimno izabrani premijer Kosova Ramuš Haradinaj, pre četiri dana, javno, gostujući u TV emisiji na albanskom jeziku kaže – ja sa gospodinom Radojičićem redovno razgovaram, na svake dve nedelje se sastajemo, on je vrlo važan čovek, ja sa njim dogovaram integraciju Severa Kosova i on je uvek sprovodio ono što se dogovorimo. Tako da je on doveo i Srpsku listu u jedan ponižavajući status, jer oni su, znači, ljudi koji sede u parlamentu i te dogovore tasterom potvrđuju."

Gošća N1 smatra da je hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici povezano sa hapšenjem "gulenista". 

"Ja mislim da sve što se dešavalo s Đurićem, a mi živimo u vreme teorije zavera, ali je zaista suštinski delovalo tako. Đuriću je bio rečeno da ne dolazi, Tači je zvao da kaže da se sačeka još jedan dan, ali Beograd nije hteo da prihvati te poruke…I naravno, nastao je taj incident…Svi smo bili uplašeni. A za to vreme turska obaveštajna služba, zajedno sa kosovskom službom je organizovala dobijanje dozvole za jednu avio kompaniju, ekspeditivno su u međuvremenu priveli 'guleniste'," rekla je Trajković.

Prema njenim rečima, ono što se dešavalo u Kosovskoj Mitrovici "potpuno je bačeno u senku u Parlamentu Kosova". Kako kaže, tema broj jedan je hapšenje "gulenista".

Hapšenje Đurića neprimereno

"Za međunarodne diplomate je neprimeren takav način privođenja Marka Đurića… Zamislite da je Edita Tahiti na ovaj način privedena i vođena ulicama Beograda," kaže Trajković.

Naglašava da to, ipak, ne bi trebalo da ga "eliminiše iz tehničkih pregovora".

"Svakako za ovaj trenutak njegova eliminacija bi bila loša i to međunarodni faktori razumeju."

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.