Trajković: Predsednik Vučić opstruiše istragu ubistva Ivanovića, ja sam na listi za odstrel

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, Rada Trajković, izjavila je u Novom danu na N1 da opstrukcija u istrazi ubistva Olivera Ivanovića dolazi „direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. Za ubistvo Ivanovića iznela je sumnju da je na delu bio „državni terorizam“, uz podsećanje na to da su za izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice do sada ubijena dva kandidata koja nisu bila iz Srpske liste, te da se ni za predstojeće izbore za gradonačelnike na Severu 19. maja, niko od srpskih predstavnika osim Srpske liste nije prijavio.

Potvrđujući istinitost navoda o njenoj izjavi Specijalnom tužilaštvu Kosova – da iza organizovanja ubistva Olivera Ivanovića, „u smislu logistike, stoji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić“, naglasila je da ona o tome govori javno i to još neposredno od ubistva Ivanovića, te da njena izjava nije doprinela zahtevu za produžetak pritvora osumnjičenima iz Severne Mitrovice Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću i da nije u vezi sa tim.

U smislu logistike, sad baš pucač ne, ali logistika – to smo otprilike svi znali, a i sam Oliver je najavljivao i četiri dana pre ubistva je izjavio, stradaće nevini, očigledno da sam ja ugrožen bezbedonosno. To je toliko bilo javno i to smo svi znali, ali svi smo bili bespomoćni u smislu pružanju podrške ili bezbednosti Oliveru

Trajković podseća na to da su mnogi Srbi, koji su imali komunikaciju s Oliverom Ivanovićem, pozvani od strane specijalnog tužioca da daju izjave.

„Između ostalih i ja. Na stolu specijalnog tužioca su bile sve moje izjave, iz medija uglavnom. Bilo je i lične prepiske. Ali bilo je i moje gostovanje na dan ubistva na TV Hepi u Beogradu gde sam sve isto govorila – da iza zločina stoji, u smislu organizacije i logistike, mafija sa Severa Kosova“, navodi Trajković.

Dodaje da je tom prilikom kazala da veruje da je „umešan i deo službe bezbednosti Srbije“.

„Ne znam da li je bezbednost Srbije koristila mafiju ili je mafija koristila bezbednost Srbije, ali je očigledno da se radilo na nekom zajedničkom projektu“, smatra ona.

Iznela je javno sumnju da je Oliver Ivanović „žrtva državnog terorizma“ – a kao glavni razlog za ovakvu sumnju navodi dvostruko ubistvo kandidata za gradonačelnike Severne Mitrovice – Dimitrija Janićijevića u sred kampanje 16. januara 2014, deset dana pre Ivanovićevog odlaska u zatvor, a potom i njegovo ubistvo 16. januara 2018.

Ubistvo Olivera Ivanovića je državni terorizam, koji se sproveo nad jednim političarom sa zadatko i sa ciljem da produži vladavinu potpunu na tom prostoru

„Da bi se Sever Kosova dobio bez ijednog protivkandidata (Srpskoj listi)“ – rekla je Trajković, postavljajući i pitanje zašto sada ni za izbore 19. maja na Severu za gradonačelnike nije niko prijavljen sa srpske strane osim Srpske liste.

Tvrdi da postoji izjava zaštićenog svedoka koja je ključna za razvoj istrage prema osumnjičenima.

Nikakva moja izjava, nikakva izjava ni članova porodice Olivera Ivanovića koje su mnogo konkretnije u smislu pružanja podataka nije doprinela proširivanju istrage i zahtevu za produžetak pritvora ovoj dvojici (Rošiću i Spasojeviću). Osoba koja je svedočila i koja svedoči, koja je aktuelna za sve to se nalazi pod šifrom, njen identitet nije poznat

 

Komentarisala je i navode medija da je istraga o ubistvu Ivanovića u međuvremenu proširena na Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića. Tvrdi da, imajući u vidu „slučaj Milana Radoičića koji je u bekstvu“, a koji je „očigledno pod zaštitom predsednika Srbije“, očekuje da u slučaju zahteva srpskim organima od strane kosovskih za Veselinovića, „neće biti drugačije“.

„Ja ne mislim da će biti drugačije, nego onako kako je mentalno predsednik Srbije predodređen da reaguje. On je uvek zaštitnik, pa je jednom bio sigurna kuća za Ratka Mladića… e sada će da bude on sigurna kuća za najklasičniju mafiju. On je već sigurna kuća za Radoičića, e sada videćemo za Veselinovića šta će raditi, s obzirom na to da je on jedan od glavnih izvođača radova na Koridoru, najprofitabilnijeg tendera, koji ministarka Zorana Mihajlović dodeljuje Veselinoviću“ – istakla je Trajković.

 Dokument problematičan, istraga se sprečava

Trajković kaže da je sam dokument zbog kojeg se u javnosti optužuje i koji je najpre medijima pročitao predsednik Vučić, a potom i javno objavio Marko Đurić, problematičan iz dva razloga.

„Prvo, jer se u toku istrage otvara dokument i to je u pravnom smislu problematično i zabranjeno. Drugo, prva strana izveštaja gde bi trebalo da bude originalan zahtev za produžavanje pritvora dvojici osumnjičenih deluje falsifikovano“, rekla je.

Štaviše, otišla je korak dalje zaključujući da upravo predsednik Vučić „sprečava istragu“.

Ako vi imate predsednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage, to je poruka onima koji su svedočili ili onima koji planiraju da svedoče da on sve odmah saznaje. Meta i povod sam mu bila ja, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprečava istragu

Podsetila je i na ono što vidi kao „aboliranje“ Milana Radoičića upravo od strane srpskog predsednika kroz, kako je objasnila, zaštitu u centralnoj Srbiji od kosovskih organa gonjenja i dalje obavljanje stranačke funkcije a u prisustvu samog Vučića i državnog vrha, podsećajući i na Vučićevo aboliranje Milana Radoičića kroz tvrdnju o poligrafskom ispitivanju kao dokazu da je Radoičić nevin.

Na listi za odstrel

Iako smatra da je ona samo bila povod za pravi cilj, kako kaže, a to je zastrašivanje ostalih svedoka i sprečavanje istrage, Rada Trajković kaže da je državni zvaničnici i tabloidi ovom negativnom kampanjom ipak stavljaju na listu za odstrel.

„Predsednik Vučić pravi kampanju sa svojim stranačkim biltenima Informer i Alo, to je toliko jasno. Na istim onim na kojima je pre mene bio i Oliver – Alo, Informer, Pink, TV Most…“, kaže Trajković.

Zato će od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zahtevati da, kad napušta teritoriju Kosova i Metohije, dobije pratnju i zaštitu jer smatra da joj upravo srpski predsednik ugrožava bezbednost.

Odmah nakon gostovanja Rade Trajković oglasili su se Kancelarija za KiM, koja je pozvala srpske organe da istraže navode Trajković, a Srpska lista je kroz pitanje „da li je moguće da su naša braća u zatvoru zbog svedočenja Rade Trajković – ponovila optužbe tabloida, Đurića i predsednika Vučića. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI

Aleksandar Vučić je nedavno na konferenciji za medije optužio Radu Trajković da je njen iskaz u istrazi Prištine za ubistvo Olivera Ivanovića razlog zbog kojeg se dvojica Srba koji su osumnjičeni u ovom slučaju nalaze u pritvoru od 23. novembra. Korak dalje je otišao direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić koji je na Tviteru objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan zahtev tužioca za produžetak pritvora Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, a koji pokazuje šta je u iskazu Specijalnom tužilaštvu navela Rada Trajković.

O iskazima datim Specijalnom tužiocu javno govorili i drugi

Trajković nije jedina koja je javno govorila o tome da je na poziv Specijalnog tužilaštva Kosova davala iskaz u sklopu istrage ubistva Ivanovića. Da je iskaz dala više puta, medijima je potvrdila i Milena Popović.

Gostujući na RTS-u potvrdila je da je nekoliko puta davala iskaze, a poslednji put i za kosovsko specijalno tužilaštvo – u Beogradu, jer nije „niti mogla, niti smela da ide na Kosovo“.

„Tako da ja sam ispitana po treći put, tako da sam ja uvek tu otvorena za svakoga ko smatra da mogu da imam neku informaciju koja može da pomogne da bi se ovaj slučaj rešio što pre.“

Popović je o iskazu datom kosovskom tužilaštvu, ali preko istražnih organa u Beogradu gde je fizički ispitana, opširno govorila u više medijskih nastupa nakon što je kosovski tužilac Sulj Hodža  prokomentarisao da „nije rekla ništa konkretno u vezi sa ovim slučajem da bi mogla da pomogne ovom slučaju“.

I saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović javno je govorila o tome da je sekretarica Ivanovića, Silvana Arsović, kojoj je i bio određen pritvor, davala iskaz u vezi sa slučajem ubistva, a isto to je potvrdila u svom slučaju.

Gostujući u emisiji Slobodno Srpski, Budimira Ničića ona je potvrdila da je sama dva puta davala izjavu u vezi sa ubistvom Ivanovića, kao i ostali članovi SDP-a i njegove porodice.

Pročitajte još:

Milena Popović pozvala specijalnog tužioca Kosova da je ponovo ispita u Beogradu

Profesor Milena Ivanović: ‘Ajmo da kažemo da vidimo da nije EULEX možda

Ivanovićeva saradnica: „Sistematski organizovano višemesečno političko profesionalno ubistvo“, rekli su nam da su kamere proradile tek 10 minuta posle ubistva

Sekretarica Olivera Ivanovića osumnjičena pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.