Trajković i Ristić: Srbima na Kosovu neophodno više uticaja, ZSO neće moći da ga pruži

Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno je više uticaja, koji Zajednica srpskih opština (ZSO) neće da im pruži, ocenili su juče u Beogradu, predsednik Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković i predsednik Pokreta „Otadžbina“ Slaviša Ristić.

Na konferenciji „Evropski plan za Kosovo i razgovori u Ohridu – stavovi Srba sa Kosova i Metohije“, Trajković je kazao da kosovsko pitanje nema rešenje već „samo rešavanje“, a da je za zvanični Beograd neophodno da „faktor“ Srba na KiM bude osposobljen.

„Ponudili smo već srpskoj politici i srpskim politikama koje žele i koje će želeti da rešavaju problem – da osposobe srpski faktor na Kosovu i Metohiji. Naš faktor se dole tanji, nestaje i sva rešenja koja se budu nudila neće imati smisla“, rekao je Trajković u Press centru UNS-a.

On je ocenio da ZSO neće imati smisla kada politika Beograda radi na tanjenju tog srpskog faktora, ali i da će ZSO biti dobra za one koji pristanu da žive u državi Kosovo, kako je kazao, odnosno u „Velikoj Albaniji“.

Trajković je rekao da je SNF ranije informisao predsednika Srbije Aleksandra Vučića o njihovim idejama, kako je rekao, „molili su ga da odustane“ od politike razgraničenja i da se vrati procesu rešavanja i da su predlagali koncept i ponudili način rešavanja, ističući da je osposobljavanje „srpskog faktora“ i tada naglašeno kao najvažniji potez.

„Međunarodna zajednica mora da zna da ona neće rešiti problem, ovo je tek početak. Nema rešenja već rešavanja, i vrlo je opasno da se radi ovakva politika“, ocenio je Trajković i poručio Vučiću da se kosovski problem neće završiti tako, navodeći da će – u figurativnom smislu – „Šumadija postati Kosovo“.

Ristić je izjavio da je predsednik Srbije Vučić 2013. godine predao Kosovo i da je sva dosadašnja priča o ZSO „bacanje magle“.

Ristić je kazao da su građani Srbije pre tog Briselskog sporazuma iz 2013. godine izlazili na srpke izbore i mogli da ostvaruju svoja prava preko srpskih sudova, kao i da su imali policiju u civilu.

„Nakon tog sporazuma nam je to pravo uskraćeno, i sada kroz ZSO pokušavamo da dolazimo do nekih prava“, ocenio je Ristić.

Govoreći o Sporazumu o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, Ristić je upitao ko će Srbiju „uopšte pitati“ o saglasnosti za članstvo Kosova u UN, ukoliko potpiše taj sporazum i odrekne se teritorije KiM.

On je rekao da Srbi razmišljaju da decu već u osnovnu školu upisuju izvan KiM.

„Ukoliko se nešto hitno ne uradi, za par godina više nećemo imati o čemu da pričamo“, ocenio je Ristić.

Prema njegovim rečima, ZSO ne može Srbima na KiM da zameni državu Srbiju i njihovo pravo da ostanu državljani Srbije, kako je rekao, „pa taman ona bila Republika Srpska“.

„Ako se to uspostavi, i te oblasti (iz ZSO) će nažalost preći u nadležnost takozvanog Kosova, odnosno te zajednice koju će formirati Vlada Kosova“, rekao je Ristić.

On je dodao da Srbi na KiM primaju direktno platu iz Srbije. Ukoliko se formira ZSO primaće je preko budžeta Kosova, a Srbija će da se nađe u ulozi donatora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.