Tokom 7 dana štrajka nema informacija o Ivanoviću iz relevantnih institucija

Posle višednevnih bezuspešnih pokušaja da dobije informaciju o psiho-fizičkom zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića, KoSSev je večeras poslao službene mejlove Kancelariji Premijera Kosova i Kancelariji Specijalnog tužilaštva Kosova. Javnost je o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića  do sada bila informisana od njegove porodice, stranke i advokata putem medija, ali ne i od kosovskih institucija u čijoj nadležnosti se trenutno nalazi Ivanović, uprkos ogromnom interesovanju javnosti za ovaj slučaj; ispod teksta možete pogledati ‘print screen’ stranica sa kojih smo koristili brojeve telefona i mejl adrese, na koje nismo dobili odgovor o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića. Čitaocima takođe skrećemo pažnju na nepravilan i nepotpun srpski jezik na kojem se predstavljaju ove institucije Vlade Kosova na svojim zvaničnim stranicama za javnost. Podsećamo, srpski jezik je prema ustavu Kosova – drugi službeni jezik u upotrebi.

Prema poslednjim informacijama koje je objavio RTS, a na osnovu izjave njegove supruge koja mu je ranije danas bila u poseti, lider Građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, premešten je  od subote u samicu, izgubivši devet kilograma na težini, a njegovo zdravstveno stanje se pogoršava iz sata u sat, od kada je pre sedam dana stupio u štrajk glađu sa jedinim zahtevom da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovsku Mitrovicu.

Sve informacije u medijima od kada je Oliver Ivanović stupio u štrajk glađu stižu od porodice, stranke i advokata Olivera Ivanovića.

Nakon višednevnih pokušaja KoSSev-a da kontaktira sa nadležnima u pritvorskom centru u Prištini, u čijoj jedinici je i pritvoren Oliver Ivanović, kako bi se informisali o njegovom zdravstvenom stanju, KoSSev nije uspeo da dobije bilo kakve informacije.

Redakcija KoSSev-a je u protekloj nedelji svakodnevno koristila brojeve telefona pritvorske jedinice u Prištini koji se nalaze na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde Kosova (http://www.md-ks.org/?page=3,72#?page), te i broj telefona zamenika direktora pritvorske jedinice u Prištini, Sokola Zogaja, na koji smo, podsećamo, i dobili Zogaja 19. februara, razgovaravši sa njim tada o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića, kao i o posetama i tadašnjim pretnjama Ivanoviću, upućenim od strane drugih pritvorenika. Takođe podsećamo da je naš tadašnji poziv Pritvorskom centru u Prištini usledio nakon serije javnih apela i izjava Ivanovićeve porodice i stranke o pogoršanom, čak alarmantnom zdravstvenom stanju ovog, trenutno, najpoznatijeg srpskog pritvorenika u kosovskim zatvorima.

Na sve na sajtu dostupne mejl adrese kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Pritvorskog centra, a iz sekcija kancelarija za kontakt, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nismo dobili bilo kakav odgovor, osim što su nam se, u najčešćem broju slučajeva, mejlovi vraćali sa porukom da osoba za koju je navedeno da je zadužena za kontakt, nije više dostupna na navedenom mejlu, ili, pak, da mejl koji je otišao na ime službe za konakt, nije više dostupan.

KoSSev je u međuvremenu pokušao iz više izvora da pronađe drugi broj telefona pritvorske jedinice u Prištini na zvaničnim stranicama ove institucije kao i na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova, ali ni sa jednim od navedenih brojeva u sekcijama Kancelarija za informisanje i odnose s javnošću, takođe, nismo uspeli da uspostavimo kontakt.

KoSSev je nakon toga kontaktirao centralu policijske stanice u Severnoj Mitrovici. Dežurna službenica koja se nije predstavila nas je ponovo uputila na, kako je rekla, „ovaj broj koji ima u policijskoj stanici u Prištini i putem kojeg naručuje hranu“. Na broj koji smo potom dobili, dežurni službenik, koji se takođe nije predstavio, i kome smo tražili broj pritvorske jedinice, prvo je rekao da sačekamo, potom rekao da nema, te da je broj promenjen i konačno, da ne zna koji je broj pritvorskog centra, ali je dao broj policijske stanice u Prištini, uputivši nas da njih pozovemo.

Nakon kontakta sa službenikom policijske stanice u Prištini, upućeni smo na službenika za medije Kosovske policije, Brahima Sadriua, koji nas je zatim uputio na portparola za medije ministarstva pravde Kosova. Veza sa brojem sa zvaničnog sajta minstarstva pravde Kosova (http://md-ks.org/?page=3,2), nije mogla biti uspostavljena.

Svi brojevi u toku današnjeg dana i prošle nedelje su pozivani sa službenog broja KoSSeva, srpskog provajdera mobilne telefonije – MTS-a.

KoSSev je ovim povodom kontaktirao i neke od novinara sa Severa Kosova, koji su nam takođe potvrdili da se sreću sa istim problemom.

Večeras je redakcija KoSSev poslala mejlove Kancelariji Premijera,  te Kancelariji Specijalnog tužilaštva Kosova. Očekujemo odgovor.

Pogledajte dole ‘print screen’ stranica  sa kojih smo koristili brojeve telefona i mejl adrese. Ono što takođe upada u oči jeste nepravilan i nepotpun srpski jezik na kojem se predstavljaju ove institucija Vlade Kosova na svojim zvaničnim stranicama za javnost. Podsećamo, srpski jezik je prema ustavu kosova, drugi službeni jezik u upotrebi.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.