Todić: Svi smo brzo reagovali danas ali slučaj prevazilazi kompetencije opštine

Deo industrijskog jalovišta Trepče u Leposaviću obrušio se u reku Ibar danas rano popodne kada je pukao deo bedema koji je jalovište odvajao od reke. Dalje oticanje je za sada sanirano brzom reakcijom, a u toku sutrašnjeg dana uradiće se procena o količini jalovine koja je otekla Ibrom. 

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić večeras za KoSSev kaže da su oni kao opština preduzeli sve što su mogli zajedno sa građanima, Trepčom i nadležnim inspektorima da što pre zatvore bedem koji je probijen.

A da je bedem probijen i da je došlo do izlivanja jalovine u Ibar obavestili su ga meštani sela Gornji Krnjin koje se nalazi u blizini ovog jalovišta.

„Nakon saznanja obavestio sam načelnika opštinske uprave da pošalje inspektora za zaštitu životne sredine po srpskom sistemu. Takođe, obavestio sam i šefa odeljenja koji je nadležan za inspekciju po kosovskom sistemu. Oni su izašli na lice mesta, znamo da su na licu mesta bili i pripadnici Kosovske policije s obzirom na to da je slučaj prijavljen i njima“, navodi.

I Todić je bio danas na terenu, i svedoči da su svi brzo reagovali kako ne bi došlo do veće havarije.

„Sada se radi na sačinjavanju izveštaja. Želim da vas upoznam da ovo prevazilazi nadležnosti opštine. Konkretno, u ovom slučaju za rad i eksploataciju rude, Trepča dobija saglasnost od nadležnih institucija u Prištini, pre svega mislim na Agenciju za rude i minerale“, naglasio je Todić, dodajući da je i njihov inspektor danas bio prisutan na terenu.

Agencija za rude i minerale je nadležna i za odlaganje otpada, dok je kosovsko ministarstvo za zaštitu životne sredine nadležno za teren van jalovišta.

„Mi u toku sutrašnjeg dana očekujemo tačnu procenu o tome koliko je otpadnog materijala otišlo u reku Ibar i niko zbog ovog što se danas dogodilo nije srećan, ali ova pitanja zaista prevazilaze naše opštinske kompetencije“, kazao je Todić u izjavi za KoSSev.

Direktor Trepče Jovan Dimkić ocenio je da je u pitanju manji akcident. „Znate da su bile poplave i u leposavićkom kraju. Naišla je voda. Ništa katastrofalno, ništa strašno. Do sutra imamo celo rešenje, već je sanirano“, kazao je nešto ranije za KoSSev.

Meštani sa druge strane kažu da ih ne iznenađuje to što se deo jalovišta „sručio“ u Ibar i podsećaju da godinama upozoravaju na jalovište koje se nalazi nekoliko stotina metara od centra Leposavića.

U planu je otvaranje novog jalovišta i zatvaranje postojećeg za nekoliko godina.

Pukao bedem oko jalovišta u Leposaviću, jalovina se izlila u Ibar

Jalovište Trepče kod Leposavića, više decenija ugrožava živote ljudi i životnu okolinu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.