Pukao bedem oko jalovišta u Leposaviću, jalovina se izlila u Ibar

Deo jalovišta u Leposaviću u ranim popodnevnim satima obrušio se u reku Ibar. U pitanju je industrijsko jalovište kombinata Trepča, i to je deo problema na koji godinama ukazuju i meštani i stručnjaci. Iz Trepče, međutim, poručuju da je problem već saniran, podsećajući na poplave u ovom kraju prethodnih dana. Za dugoročno rešenje već je urađen projekat – zatvaranje starog i otvaranje novog.

Prema svedočenju meštana koji žive u blizini ovog industrijskog otpada, u ranim popodnevnim satima, pukao je privremeni zemljani bedem oko jalovišta.

„Čuli smo jaku huku danas negde u rano popodne. Uplašili smo se svi, jer je baš bila jaka huka i izašli smo. Izašla je voda,“ svedoči za KoSSev Zlatko Sekulić, čija se kuća nalazi sa druge strane reke Ibar.

U međuvremenu KoSSev je razgovarao i sa gradonačelnikom Zoranom Todićem, koji je rekao da su oni kao opština preduzeli sve što su mogli zajedno sa građanima, Trepčom i nadležnim inspektorima da spreče veću havariju, ali i da ovo pitanje prevazilazi kompetencije opštine. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Odmah je doteran kamion sa gumama, koje uz pesak, kako su meštani, koji su se okupili i razumeli, treba da posluži kao privremeno rešenje. Na teren su, kako dalje svedoče građani Leposavića sa kojima smo razgovarali, izašli predstavnici lokalne samouprave, uključujući i inspektora za zaštitu životne sredine.

Direktor Trepče Jovan Dimkić kaže da su i Trepčini radnici takođe odmah izašli na teren. U pitanju je, kaže, manji akcident i on je već saniran sa novim, kako objašnjava, adekvatnim bedemom.

„Znate da su bile poplave i u leposavićkom kraju. Naišla je voda. Ništa katastrofalno, ništa strašno. Do sutra imamo celo rešenje, već je sanirano“, kazao je za KoSSev.

Meštani sa druge strane kažu da ih ne iznenađuje to što se deo jalovišta „sručio“ u Ibar. Isto potvrđuju i eksperti.

Otpadne vode sa jalovišta koje se nalazi na nekoliko stotina metara od samog centra Leposavića još od ranije se ispuštaju u reku Ibar. Spiraju ih sneg i kiša i one odlaze rekama. U pitanju je ekološka katastrofa velikih razmera, a ugroženi su svi stanovnici opština u slivu ove reke, za naš portal je još prošle godine svedočio profesor Aleksandar Ćorac, koji je iz ovog kraja.

Ti toksini utiču tako što zagađuju zemljište oko deponije ili, pak, zagađuju reku. To zagađenje reke odvija se tako što se pri padanju kiša taj otpad sliva prema reci i ide u reku, ali se odvija u slučaju Leposavića na jedan specifičan način. Mi imamo jedan, nažalost u našem društvu potpuni javašluk, da pumpe iz nekog razloga ne mogu tu jalovinu da pumpaju dovoljno daleko, i onda neko na mestu pored Tvrđanske reke odvije ventil, klatno kako oni kažu, i pusti to zagađenje u Tvrđansku reku“, kazao je Ćorac tada.

Meštanin Zlatko Sekulić sada kaže da je sada u pitanju „čist ekološki akcident“ koji Ibrom „ide ka Kraljevu“, ali da leti za njih najveći problem predstavlja kada duvaju vetrovi, koji podižu jalovišnu prašinu i nanose je na njihova domaćinstva i oranice.

„I mi smo direktno ugroženi. Ima nas oko stotinjak domaćinstava. Govorili smo i upozoravali, i onaj memorandum što smo potpisali sa opštinom da će rešenje da se pronađe, pao je u vodu. Jutros smo hteli da blokiramo i ulaz u fabriku“.

Gradonačelnik Zoran Todić koji je bio danas na ovom mestu, nije se do objavljivanja vesti javljao na naše pozive.

Direktor Trepče Jovan Dimkić sa druge strane objašnjava da jalovište mora da bude u blizini flotacije u kojoj se vrši eksploatacija rude. Iako teška industrija nije popularna, mnoge porodice iz leposavićkog kraja se izdržavaju upravo radom u ovom kombinatu, takođe ih podseća.

Iz Trepče su ranije predlagali sistem orošavanja čime bi se leti ublažilo rasipanje prašine, ali sada Dimkić navodi da će postojeće jalovište biti za par godina zatvoreno.

„Mi imamo urađen projekat za novo jalovište, a ovo će biti zatvoreno za optimalno 3,5 godine, najkasnije tu do četiri-pet godina“, kazao je dodajući da će i novo jalovište biti pripremljeno u blizini gde se inače vrši eksploatacija ruda.

Povezan video:

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.