Tiodorović: Od ponedeljka tržni centri i od 19. aprila škole – ukoliko se nastavi tendencija pada

Poslednjih dana je primetan blagi pad broja zaraženih u Srbiji i ukoliko se nastavi tendencija pada, tržni centri bi trebalo da počnu da rade od ponedeljka, izjavio epidemiolog Branislav Tiodorović.

Međutim, i dalje neće funkcionisati delovi ugostiteljskih objekata zatvorenog tipa unutar tržnih centara.

Osim toga, postoji mogućnost da će se od 19. aprila ponovo otvoriti škole.

„Od 19. aprila škole bi trebalo da funkcionišu kao ranije. Na lokalnom nivou ukoliko je epidemiološka situacija loša, moguće opredeljenje za onlajn nastavu“ rekao je on.

Ako se, prema njegovim rečima, nastavi trend pada na nekoj od narednih sednica raspravljaće se i o radu zatvorenih delova ugostiteljskih objekata.

Prethodno su u ponedeljak na snagu stupile nove, blaže mere protiv koronavirusa. Ugostitelji su otvorili bašte sa 50 odsto kapaciteta, dok razmak između stolova mora da bude dva metra.

Prema toj ranijoj odluci, bašte mogu da rade do 22 sata, a svim restoranima i kafićima je omogućena šalterska prodaja 24 sata.

Tiodorović ujedno dodaje da je u poslednja dva-tri dana odziv na vakcinaciju odličan, te da je Srbija među najboljima u Evropi po vakcinaciji i vrstama dostupnih vakcina.

„Mi smo ovoga trenutka možda najbolji u Evropi po broju i vrstama vakcina, kao i po broju građana koji su shvatili koliko je to važno. Ukoliko sve bude išlo po planu za mesec i po do dva do kolektivnog imuniteta“ istakao je on.

Da proces vakcinacije dobro napreduje, pohvalio se sinoć na Instagramu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kaže da je Srbija juče oborila sopstveni rekord sa 75.000 vakcinisanih ljudi u jednom danu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.