Tatjani Lazarević i Slobodanu Georgievu nagrada „Stanislav Marinković“

Tatjana i Slobodan nagrade
FOTO: Danas

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice, i Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a i novinar Vremena, ovogodišnji su dobitnici nagrade „Stanislav Staša Marinković“, koju tradicionalno dodeljuje dnevni list Danas povodom 9. juna, rođendana lista.

U obrazloženju žirija navodi se da su Lazarević i Georgiev, svako na svoj način, autentične pojave u srpskom javnom prostoru i u poslednjih godinu dana izdvojili su se profesionalnim pristupom u nimalo lakim vremenima za medije.

„Njihova hrabrost, pre svega, u profesionalnom radu, a isto tako u javnim nastupima, vraća nadu u profesiju koja se zbog nedemokratskog režima u Srbiji našla na kolenima. Tanja Lazarević je jedan od retkih preostalih glasova razuma sa severa Kosova, čija hrabrost i analitičnost plene, naročito imajući u vidu okruženje u kome radi i napade vrha srpske države kojima pametno i prkosno odoleva. Slobodan Georgiev, s druge strane, posebno kao urednik BIRN-a, pokretao je mnoge važne i škakljive teme koje su pomerale granice istraživačkog novinarstva”, naveo je između ostalog žiri.

U odluci je naglašeno da i Lazarević u Kossevu i Georgiev u BIRN-u vode timove mladih posvećenih novinara, pa je ovo priznanje ne samo njima već svim novinarima koji ih prate u borbi za istinu i profesionalizam.

Žiri nagrade koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, odluku je doneo jednoglasno, a radio je u sastavu: Dragana Marinković, supruga Stanislava Staše Marinkovića, Jasmina Lukač, urednica Političke rubrike u Danasu, Rade Radovanović, predstavnik akcionara preduzeća Dan graf, Božidar Andrejić, noćni urednik Danasa, Željko Bodrožić, prošlogodišnji dobitnik (zajedno sa Predragom Blagojevićem), Branislav Guta Grubački, predsednik Novog Optimizma, i Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik Danasa (predsednik žirija).

Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa i plakete, laureatima će biti uručena u nedelju, 9. juna, na rođendan našeg lista, na svečanosti u redakciji Danasa.

Nagradu „Stanislav Staša Marinković“ su dodeljivale dnevne novine „Borba“, zatim „Naša Borba“, a od 2000. dnevni list „Danas“. Stanislav Staša Marinković bio je glavni urednik Borbe, jedan od pionira slobodnog novinarstva u Srbiji, i predsednik Udruženja novinara Srbije.

Od 2000. godine jednu od najprestižnijih nagrada u srpskom novinarstvu dobili su:

2000. Miroslav Filipović

2001. Petar Luković i Radomir Irić

2002. Mihal Ramač

2003. Miloš Vasić i Dejan Anastasijević

2004. Predrag Koraksić Koraks

2005. Vukašin Obradović

2006. Jugoslav Ćosić

2007. Dimitrije Boarov

2008. Dragan Bujošević

2009. Ruža Ćirković

2010. Svetislav Basara

2011. Dragoljub Petrović

2012. Ljubica Gojgić

2013. Viktor Ivančić

2014. Muharem Bazdulj

2015. Zoran Kesić

2016. Aleksej Kišjuhas

2017. Dušan Petričić

2018. Predrag Blagojević i Željko Bodrožić

Aleksandru Miloševiću „Nikola Burzan“

Žiri nagrade „Nikola Burzan“, koju dodeljuje list Danas za novinara/zaposlenog koji se u protekloj godini najviše istakao, odlučio je da ovo priznanje dodeli novinaru i uredniku Ekonomske rubrike Danasa – Aleksandru Miloševiću.

Aleksandar Milošević je kao urednik napravio ‘malu revoluciju’ u ekonomskoj rubrici, a samim tim dodatno unapredio kvalitet sadržaja Danasa. Problematizovanim ili ekskluzivnim ekonomskim temama – od investicija do korupcije, često su otvarane naslovne strane našeg lista, a način na koji su rađene je i ozbiljan i atraktivan, što je dobar ‘recept’ za sve kredibilne, a moderne medije.

Milošević se istakao i kroz kvalitetne kolumne, koje su lako razumljive i onima koji nisu ekonomski znalci, što mogu samo talentovani autori. Realno je očekivati da on u budućnosti dodatno napreduje, jer za to ima mesta, s obzirom na veliki potencijal kojim raspolaže. Ova nagrada je podsticaj njemu, a i drugim mladim i talentovanim novinarima, da stalno rade na sebi, u interesu kako naše redakcije, tako i novinarske profesije, naveo je žiri u obrazloženju.

Žiri je radio u sastavu – Zorica Miladinović (predsednica), Grujica Spasović i Aleksandar Roknić.

Prijatelji Danasa: Stojanović, Bjelogrlić, Milanović i Bakić

Povelje Prijatelj Danasa za 2019. godinu dobili su Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dragoljub Bakić, arhitekta, Dragan Bjelogrlić, glumac, i Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Povelje Prijatelj Danasa dodeljuju se od 2003. pojedincima kao počasno priznanje za trajnu saradnju s našim listom i zajedničku privrženost idealima istine, slobode, napretka i demokratije.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.