Tarner: NATO posvećen Kosovu

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije, Patrik Tarner, boravio je juče na Kosovu, sastavši se sa kosovskim i zvaničnicima međunarodne zajednice, saopšteno je iz KFOR-a. Tarnerova poseta Kosovu usledila je nakon posete komandanta Združenih snaga NATO-a "Napulj" i admirala Ratne mornarice SAD, Marka E. Fergusona, a prethodi poseti još jednog visokog zvaničnika NATOa – vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a za Evropu, generala Filipa Bridlava.

Tarner se juče u komandi KFOR-a, bazi Filmski grad, sastao sa komandantom snaga na Kosovu pod vođstvom NATO-a, general-majorom Giljelmom Luiđi Miljetom.

Tarner i Miljeta i u manastiru Visoki Dečani: KFOR će čuvati manastire

Zamenik Generalnog sekretara NATO Patrika Tarner i komanadanta KFOR-a general Miljeta posetili su i manastir Visoki Dečani. Kako je na svom Fejsbuk profilu nakon ove posete potvrdio iguman manastira Sava Janjić, drugi čovek NATO-a preneo je "čvrst stav NATO saveza da će KFOR nastaviti svoju misiju u obezbeđivanju manastira i šire stabilnosti na Kosovu i Metohiji."

"Tokom posete, pomoćnik generalnog sekretara je ponovo naglasio posvećenost Alijanse Kosovu," navodi se u saopštenju KFOR-a.

On se, takođe, sastao i sa nizom visokih kosovskih zvaničnika, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, uključujući i šefa misije EULEX, Gabriela Meučija, i zamenikom šefa UNMIK-a, Kristoferom Kolmanom, ali i sa timovima za vezu NATO-a.

Foto: Taner, Demoli i Rama/KFORPomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije imao je sastanak i sa zvaničnicima Bezbednosnih snaga Kosova (BSK). To, međutim, nije precizirano u saopštenju KFOR-a, ali su uz saopštenje dostavljene fotografije Tanera, ministra ovih snaga, Hakija Demolija i komandanta BSK-a, Rahmana Rame. 

Sredinom nedelje Kosovo je posetio i komandant NATO-a, Mark E. Ferguson, koji se, takođe, sastao sa Ramom, a za iduću nedelju je najavljena poseta vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a za Evropu, generala Filipa Bridlava.

Kako je najavljeno, Bridlav će zajedno sa komandantom KFOR-a, general majorom Guljuelmom Luiđi Miljetom, u četvrtak – 4. februara, u 17:45, u kampu "Film city", održati konferenciju za medije na kojoj će govoriti o, kako je saopšteno iz KFOR-a, ovoj misiji na Kosovu, kao i o NATO operacijama.

Ove posete dolaze u jeku napora kosovskih zvaničnika i parlamenta da dosadašnje Kosovske bezbednosne snage prerastu u Oružane snage Kosova, čemu su se do sada Srbi suprotstavljali.

KFOR trenutno čini oko 5.000 vojnika iz 31 zemlje, a kako dodaju iz KFOR-a, "članice NATO-a i države partneri nastavljaju da ulažu napore kako bi obezbedili sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve građane i zajednice na Kosovu pod mandatom UN-a".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.