Tanin sa Vučićem i Kurtijem o nastavku dijaloga, uskoro sednica UN SB o Kosovu

Foto: UNMIK, Zahir Tanin
Foto: UNMIK, Zahir Tanin

Savet bezbednosti UN-a danas razmatra novi šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK). Izveštaj se odnosi na period od 16. septembra do 15. marta.

Pred sastanak Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin, sastao se danas sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Dan ranije, Tanin je razgovarao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Teme razgovora Tanina sa dvojicom zvaničnika bile su između ostalog i važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine i normalizacija odnosa.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija (UN), Vučić i Tanin su razgovarali o situaciji.

„Tanin i predsednik Vučić razmenili su stavove o pitanjima povezanim sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, pri čemu je Tanin ponovio posvećenost UN u podršci dijalogu uz pomoć EU“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

Na jučerašnjem sastanku sa Kurtijem, Tanin je čestitao Kurtiju na imenovanju, pozdravio je i njegovu borbu protiv pandemije, obećavajući pomoć UN-a u daljoj borbi.

Dotakli su se i drugih pitanja od javnog interesa, o načinima podrške vladi za jačanje zakona, borbe protiv korupcije i poboljšanje odnosa među zajednicama, kao i o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Sednica SB UN počinje u 16 časova po evropskom vremenu, a na njoj, sa srpske strane učestovaće ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dok će sa kosovske, kako je javila Gazeta Express, biti ministarka spoljnih poslova Donika Gervala (Gërvalla).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.