Kosovska vlada: Odobren predlog za konfiskaciju nelegalno stečene imovine

Vest je ažurirana

U toku je sednica kosovske vlade o konfiskaciji nelegalno stečene imovine. Nju više medija prenosi uživo, nakon snažnih kritika na račun rezultata Kurtijeve vlade koje su se juče mogle čitati u pojedinim kosovskim medijima.

Na današnjoj sednici vlada je odobrila inicijativu za pregovaranje o okvirnom sporazumu o zajmu od 14. avgusta 2020. godine između Kosova i Razvojne banke Saveta Evrope za finansiranje projekta „Hitan odgovor na kovid-19“.

Kosovaki ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da će se sa 60 miliona, koliko iznosi ovaj sporazum, izvršiti kupovina vakcine i druge opreme.

Upravo je odobren predlog dokumenta za oduzimanje neopravdano stečene imovine. Kosovska vlada namerava da osnuju nezavisne agencije koje će pokrenuti postupke za oduzimanje ove imovine na Kosovu.

Kako je javila Koha, ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, čije je ministarstvo i pokrenulo ovu inicijativu, rekla je da predloženi dokument pruža „temeljnu analizu potrebe za oduzimanjem neopravdane imovine“. Ona je rekla da će ovaj nacrt zakona tačno utvrditi koji su razlozi za njeno oduzimanje.

Ovaj nacrt zakon predviđa oduzimanje sve nelegalno stečene imovine u iznosu od preko pet hiljada evra. Kako je Zeri javio, jednom kada se bude usvojio kao zakon, primenjivaće se i na period pre 2008.

Kurtijeva vlada poslednjih dana našla se na meti kritika. 

Iako još ni mesec dana nije prošlo od njenog formiranja, u pojedinim kosovskim medijima broji se tačno 57 dana od kada je Kurtiju potvrđeno da će „upravljati“ Kosovom. Ovaj podatak se iznosi kako bi se istakla kritika da je njegova „najvažnija odluka“ – „izolacija Kosova“.

Posebne kritike na Kurtijev račun opozicioni lideri iznosili su zbog toga što se bavio predstojećim izborima u Albaniji. Predsednik Demokratske lige Kosova Ljumir Abdižiku (Lumir Abdixhiku) kritikovao je vladu zbog, kako tvrdi, zanemarivanja situacije sa pandemijom na Kosovu, upravo baveći se izborima u Albaniji, dok na Kosovu sve više ljudi umire.

Poslanica kosovske skupštine iz LDK Mallihata Termkoli Kurtija je uporedila sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, govoreći da Kurti svojim učešćem na izborima u Albaniji radi isto što i Vučić sa Srpskom listom na Kosovu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.