Tanin „primetio zastoj“ u sprovođenju mera po pitanju registarskih tablica, 4. dan blokade na Severu

Foto: KoSSev

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin „primećuje nastavak zastoja u vezi sa sprovođenjem mera po pitanju registarskih tablica“ i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva“ – ovo je saopštio prvi čovek Ujedinjenih Nacija danas.

U toku je četvrti dan blokade puteva na Severu Kosova. Blokirani su magistralni putevi preko Jarinja i Brnjaka, a nakon što je kosovska vlada u ponedeljak započela sa primenom odluke o uvođenju probnih tablica RKS za vozila iz Srbije, odnosno uklanjanjem srpskih tablica.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić.

Međutim, na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova i do sada se jedini potvrđeni incident dogodio kada je ponedeljak kod Brnjaka bačen suzavac. Portal kosovoonline je u dva navrata juče i danas izvestio o incidentima, ali je Kosovska policija juče odmah jedan od njih je demantovala, dok se za drugi još uvek nije oglasila.

Navodni su specijalne policije juče posle podne pokušale na silu da izvuku putnika iz automobila sa KM registarskim oznakama a što je navodno sprečio KFOR, dok je to policija demantovala, a KFOR se nije ni oglašavao.

Danas je isti portal javio da su „pretučena trojica Srba“. Informaciju nismo uspeli do objavljivanja vesti da potvrdimo ni u jednom od policijskih izvora koje smo kontaktirali, uključujući kancelarije u Severnoj Mitrovici i Prištini.

Međutim, u kratkoj izjavi, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zalatan Elek potvrdio je da su trojica Srba na putu za KBC Kosovska Mitrovica.

SPGS Tanin iz Njujorka podseća sve strane da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira, bezbednosti i bezbednosti stanovništva.

„Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu trenutne korake ka izbegavanju tenzija kroz proces političkog dijaloga“, rekao je SPGS Tanin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.