Tahiri: Ukoliko bude "spornih elemenata" sporazuma o ZSO-u o njima ponovo pregovarati

Ukoliko Ustavni sud Kosova oceni da u sporazumu o Zajednici srpskih opština ima "spornih elemenata" – o njima treba ponovo pregovarati, poručila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, u intervjuu za kosovski list "Epoka e re". Ona je, takođe, ocenila da je Srbija vodila "antievropsku" kampanju protiv članstva Kosova u UNESCO, čime je, kako kaže, "narušila osnovne principe briselskog dijaloga". Ipak, Tahiri smatra da dijalog treba da se nastavi, a da bi se u suprotnom "Kosovo poslalo u izolaciju".

"Nakon odluke Ustavnog suda, ako bude spornih elemenata, normalno je da treba ponovo pregovarati. Ali, mislim da ne bi trebalo prejudicirati proces pre nego što se desi, jer sada treba da 'govori' Ustani sud," rekla je Tahiri, komentarišući privremenu suspenziju sporazuma o ZSO-u.

Ona se, takođe, osvrnula na srpsku kontra-kampanju protiv članstva Kosova u UNESCO, nazvavši je "antievropskom" i ocenivši da je ona uticala na dijalog:

"Ponašanje Srbije je uticalo na dijalog u Briselu, tako da naglašavam da je EU ta koja treba da reši ovo pitanje."

Tahiri je istakla i da "dijalog za normalizaciju odnosa" treba da se nastavi, a da bi njegov prekid značio "zaustavljanje evropskih integracija" Kosova. 

"Kako smo država na zvaničnom putu ka članstvu u EU, i potpisivanjem SSP-a, dijalog razumemo kao ispunjavanje standarda dobrosusedskih odnosa. Zato ćemo nastaviti dijalog. Glasine koje kažu da se dijalog prekine, ako dobro razmislite, one poručuju da Kosovo mora biti izolovano. Dakle, zaustaviti put evropskih integracija, a prema Ustavu imamo obavezu članstva u EU, NATO, UN itd," objasnila je Tahiri.Ustavni sud Kosova je pre tri dana doneo odluku da se sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan 25. avgusta, privremeno suspenduje.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je krajem oktobra sadržaj sporazuma o ZSO Ustavnom sudu, kako bi sud doneo odluku o ustavnosti sporazuma, a nakon snažnog protesta kosovske opozicije predvođene pokretom "Samoopredeljenje", blokade rada kosovskog parlamenta i upotrebe nasilja – uz korišćenje suzavca nekoliko puta u samoj skupštinskoj sali, kao i na ulicama. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.