Đurić: Nema šta Ustavni sud da se pita, mi smo dogovor o ZSO postigli u Briselu

Beograd ne pristaje na igru Prištine, jer kosovski ustavni sud nema šta da se pita o dogovoru o Zajednici srpskih opština (ZSO), koji su najviši politički predstavnici usaglasili uz posredovanje EU u Briselu, već Priština taj sporazum treba da sprovede, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Nećemo da, kako oni očekuju, sedimo besposleni i nervozno iščekujemo šta će da kaže njihov Ustavni sud. Nas to uopšte ne zanima. Imamo usaglašen i potpisan sporazum, imamo rokove, dakle gospodo, izvolite sprovedite ono što je dogovoreno," rekao je Đurić Tanjugu povodom izjave ministarke u kosovskoj vladi zadužene za dijalog sa Beogradom Edite Tahiri da ukoliko Ustavni sud Kosova oceni da je Sporazum o ZSO u suprotnosti sa Ustavom, onda će taj sporazum ponovo biti predmet dijaloga.

Povodom opstruiranja sporazuma o ZSO, Đurić je naveo da je Ustavni sud u Prištini suspendovao primenu briselskog dogovora o ZSO do 12. januara sledeće godine, do kada bi, kako kaže, navodno trebalo da da ocenu ustavnosti tog dokumenta.

"Uz ovakvu kampanju u prištinskim medijima i politickoj javnosti nije teško zamisliti kakva će ta ocena da bude," rekao je Đurić i naveo da je jasno da Priština nema nameru da stvori pretpostavke za formiranje ZSO u roku koji je nedvosmisleno preciziran u Briselu.

Đurić kaže da je opšte poznata stvar da je ZSO nama glavni motiv za učešće u briselskom dijalogu, a Srbima na Kosovu i Metohiji glavni motiv za učešće u političkom životu i da zato Beograd ne pristaje na igru Prištine.

Blic

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.