Tahiri: "Udruženje ne može da ima izvršna ovlašćenja"; Janjić: Srbe sa Severa iz Beograda hrane lažima da će jednog dana imati Republiku Srpsku

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je još jednom danas ponovila da "Udruženje srpskih opština", kako u Prištini nazivaju Zajednicu srpskih opština, "svakako neće imati izvršna ovlašćenja i neće donositi odluke", javila je KTV u svom izveštaju sa današnjeg skupa "Udruženje/zajednica – dva imena, dva cilja", koji se održava u ovom gradu, u organizaciji Kosovskog instituta za lokalnu upravu. Da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, stava je i analitičar iz Beograda, Dušan Janjić, koji je objasnio i da Srbe sa Severa Kosova iz Beograda "hrane lažima" da će imati Republiku Srpsku. On očekuje potpisivanje sporazuma o ZSO u narednim danima, ali dodaje da se "veliki đavo krije u detaljima".

Sedište ZSO-a da bude u Gračanici sa simbolima i amblemima "koji odgovaraju identitetu Kosova"

"Sa druge strane, predsednik Kosovskog instituta za lokalnu samoupravu Besnik Tahiri je rekao da sedište Udruženja srpskih opština treba da bude u Gračanici. Dok amblemi i simboli moraju da odgovaraju identitetu Kosova," dodaje Zeri. 

Tahiri je i danas potvrdila da za formiranje ZSO neće biti potrebno donositi novi zakon, a da će sve, po njenim rečima, biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Nakon sporazuma o principima o Udruženju, počeće faza uspostavljanja statusa, rekla je Tahiri na ovom skupu.

"U Briselu je održano nekoliko rundi pregovora, kako na političkom nivou, tako i na tehničkom. Tokom poslednje runde, može se reći da je došlo do približavanja stavova, ali stavovi su i dalje daleki kada je u pitanju ključno pitanje – Udruženje srpskih opština," rekla je takođe Tahiri, prenosi Zeri.

Da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja stava je i analitičar, Dušan Janjić, dodajući da je ZSO – sui generis. On je, međutim, rekao i da iz Beograda Srbe na Severu Kosova "hrane lažima da će jednog dana imati Republiku Srpsku", navodi Zeri.

"U roku od 10 do 15 dana imaćemo sporazum o ZSO i veliki đavo se krije u detaljima sporazuma," dodao je on.

Kako je naveo ovaj kosovski list, Janjić je govorio i o tome ko se "čita" kada građani žele da dobiju informaciju o rezultatima pregovora u Briselu.

"Kada želimo da znamo šta se dogodilo u dijalogu između Prištine i Beograda, čitamo Editu Tahiri. Dok, kad želimo da znamo o lažima, čitamo Marka Đurića," rekao je on, a preneo Zeri.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.