Tahiri: Srbija krši sporazum, kompanija za distribuciju struje može da bude samo KEDS

"Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, izjavila je danas da je tokom sastanka u Briselu srpska strana prekršila sporazum o energetici," prenelo je danas elektronsko izdanje kosovskog lista "Epoka e re". Kosovski mediji prenose izjavu Edite Tahiri da Srbija krši sporazum o energetici, a nakon što je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio da dogovor o energetici danas u Briselu nije postignut zbog odbijanja Prištine da ispuni ranije preuzete obaveze. Tahiri je, međutim, istakla i da prema ovom sporazumu neće biti drugih kompanija za distribuciju struje na Severu, sem kosovske kompanije za energetsko snabdevanje i distribuciju (KEDS), te da su upravo zahtevi Srbije u vezi sa formiranjem nove kompanije za distribuciju struje razlog zašto danas nije postignut sporazum. 

"Danas je održan sastanak o pitanju energetike i fokus je bio na prevazilaženju nekih prepreka u sprovođenju sporazuma o energetici. Ali nije bilo rezultata, jer je sve vreme Srbija pokušavala da podnese zahteve koji nisu u skladu sa Briselskim sporazumom o energetici," rekla je Tahiri za Epoka e re

Tahiri je za Epoku izjavila i da je Srbija pokušavala da se "fokusira na distribuciju struje", a za koju je prema sporazumu jasno da neće biti druge kompanije, sem KEDS-a. 

"Ona je rekla da je Srbija težila da se fokusira na distribuciju struje, za koju sporazum jasno navodi da neće biti drugih kompanija koje mogu da pružaju usluge za distribuciju struje, jer, prema njenim rečima, na Kosovu deluje javno preduzeće (KEDS) po tom pitanju," navodi Epoka e re.

"Prema sporazumu o energiji jasno je da neće biti nove distributerske kuće, a srpska strana je u više navrata pokušala da promoviše raspravu o ovom pitanju, koju smo kategorički odbijali, zahtevajući da Srbija ne krši Briselski sporazum," istakla je Tahiri. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.