Bez dogovora o energetici u Briselu

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je danas nakon razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu da dogovor o energetici nije postignut zbog odbijanja Prištine da ispuni ranije preuzete obaveze.

“Pošto Priština na današnjim razgovorima nije pristala da Zajednica srpskih opština i Elektroprivreda Srbije osnuju novu kompaniju koja će se baviti distribucijom električne energije na severu Kosova, oni snose odgovornost što danas nije bilo većeg uspeha,” rekao je Đurić novinarima u Briselu.

On je danas zajedno sa ministrom za energetiku, Aleksandrom Antićem, proveo nekoliko sati u razgovoru sa prištinskom delegacijom koju je vodila potpredsednica kosovske vlade, Edita Tahiri i sa saradnicima visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini.

“Sem toga, nismo mogli da pristanemo da se velika imovina koju Srbija poseduje na Kosovu izvlači iz naših okvira,” kazao je Đurić i podsetio da je i premijer, Aleksandar Vučić, nedavno jasno poručio da akomulaciono jezero Gazivode neće predati prištinskoj strani.

Đurić je kazao da su odbijanjem da novu kompaniju osnuju ZSO i EPS, članovi prištinske delegacije odstupili od Briselskog sporazuma i ranije dogovorenog Akcionog plana za njegovo sprovođenje i da su tokom današnjih razgovora bili “vidno nervozni”.

“Predlagali su da umesto toga osnivači kompanije budu pojedini Srbi sa KiM-a, a pri tom su zaboravili da je gradonačelnik Zubinog Potoka, Vulović, uhapšen kada je nedavno predložio upravo to,” rekao je on.

Đurić je izjavio da srpska strana i pored izostanka napretka nema razloga da bude nezadovoljna, jer su i saradnici Mogerinijeve uočili da krivica za neuspeh počiva na Prištini.

On je dodao da je Priština flagrantno prekršila i sporazum o civilnoj zaštiti na severu Kosova, jer pripadnicima CZ nisu dobili položaje koji su im obećani.

“Mislim da je procesu normalizacije zadat udarac onog trenutka kada je Priština odbila da razgovara o ZSO iako je to prvi element Briselskog sporazuma i prva tačka Akcionog plana,” rekao je Đurić i istakao da u EU znaju da je Srbija učinila sve da do normalizacije dođe.

“Sada je na velikim silama da odluče kako će tretirati Srbiju, a mi smatramo da ni otvaranje poglavlja 35 ni ceo proces evropskih integracija ne bi trebalo da trpe zbog tvrdoglavog i nedoslednog stava Prištine,” kazao je on.

Ministar Antić je ukazao da je jedan od pozitivnih aspekata današnjih razgovora bio dogovor da se pitanje energetike vrati u okvir Energetske zajednice.

“Kao što znate, Srbija je u potpunosti primenila zakonodavstvo EU u oblasti energetike, a Priština je daleko od toga, iako je trebalo da to učine još od 1. januara ove godine,” rekao je Antić, dodajući da su evropski partneri prepoznali konstruktivni stav Srbije po ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.